IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заявленията за обезщетения при безработица в САЩ нарастват след новите блокади

Подадените за първи път молби за безработица са се увеличили със 137 хил. до 853 хил. през седмицата, приключила на 5 декември

17:20 | 10.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Заявленията за обезщетения при безработица в САЩ нараснаха миналата седмица и надминаха повечето прогнози, което предполага, че новите ограничения за бизнеса в опит да се ограничи пандемията са довели до загуба на още работни места, съобщава Bloomberg.

Подадените за първи път молби за безработица са се увеличили със 137 000 до 853 000 през седмицата, приключила на 5 декември, показват данните на Министерството на труда в четвъртък.

На некоригирана база молбите са се увеличили с почти 229 хил. Предходната седмица включваше Деня на благодарността и данните обикновено са колебливи около празниците.

Днешният доклад за заявленията показва още, че броят на хората, получаващи помощи след първата седмица на подпомагане, е скочил с 230 хил. души до 5,76 милиона през седмицата, приключила на 28 ноември.

За сравнение, анализаторите, участвали в проучване на Bloomberg, очакваха 725 хил. първоначални заявления и 5,21 милиона от т.нар. трайни заявления, подавани не за първи път.

безработица безработица

Увеличението на новите молби, които остават тройно по-високи от нивата преди пандемията, предполага, че възстановяването на пазара на труда ще бъде забавено през следващите седмици от нови ограничения, засегнали ресторантите и други частни бизнеси. Очакваното разпространение на първите вирусни ваксини този месец може да помогне за ограничаване на разпространението и облекчаване на ограниченията, но вероятно ще са необходими месеци, докато достигнат до значителен брой американци.

Данните на Министерството на труда сигнализира за нестабилно начало на месеца за пазара на труда, което може да бъде отразено в месечния отчет на правителството.

Наемането на нови служители се забави през ноември с 245 хил. нови работни места, което е най-слабото ниво от пет месеца насам.

Опасността от дългосрочна безработица може да подтикне Конгреса да приеме нова фискална помощ, като увеличи вероятността Федералният резерв да предостави нови стимули на срещата на 15 и 16 декември.

Преминаването към онлайн пазаруване през този празничен сезон доста силно проличава в данните за заетостта. Секторите на транспорта и складирането са наели нови 145 хил. служители, което е най-високото ниво от 1997 г. Заетостта в търговията на дребно се е понижила с 34 700 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още