Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Заплатите в еврозоната нарастват с най-висок темп от 10 години

Въпреки че заплатите се повишават и заетостта е рекордно висока, потребителските цени многократно са се оказвали под очакванията

Заплатите в еврозоната нарастват с най-висок темп от 10 години

Снимка: Архив Ройтерс

През първото тримесечие на годината заплатите в еврозоната са се повишили с най-високия си темп, откакто се събират данни, съобщиха днес от статистическата служба на Европейския съюз Евростат, цитирани от Ройтерс.

Увеличаването на заплатите е положителен сигнал за плановете на Европейската централна банка да ускори инфлацията, но засега това не е довело до по-високи цени в 19-те държави от региона.

Още по темата

От данните на Евростат става ясно, че заплатите са се повишили с 2,5% през първите три месеца на годината в сравнение със същото тримесечие на предходната година, което е най-голямото увеличение от 2010 г. Именно от тогава и започва събирането на данните по този показател. За сравнение, през предходните две тримесечия заплатите са отчели ръст с по 2,3%.

Заплатите дори са нараснали малко повече от общите разходи за труд, които регистрират повишение с 2,4%.

Сред най-големите икономики в еврозоната растежът на заплатите през първото тримесечие във Франция се е ускорил с 2,8%, в Германия – с 2,5%, в Испания – с 2,2% и в Италия – с 1,9%.

Въпреки че заплатите се повишават и заетостта е рекордно висока, потребителските цени многократно са се оказвали под очакванията, като основната инфлация остава слаба, поставяйки под съмнение способността на централната банка да контролира цените.

През първите три месеца на годината, когато е бил регистриран рекордния ръст при заплатите инфлацията в еврозоната е била на ниво от 1,4% през януари и март, а през февруари – на ниво от 1,5%.

По последни данни на Евростат инфлацията през май се е забавила до 1,2%.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
8
 
1
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
тези данни за "ниската инфлация" 1,2-1,5% са си чиста СТАКМИСТИКА тоест абсолютна измама и явна лъжа.

Още от Новини
Германия може да се сблъска със слаб икономически тренд през второто тримесечие