IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

36% от българите биха се преброили сами по интернет

По електронен път човек може да се преброи за около 15 минути, а с преброител попълването на картата може да отнеме около десетина минути повече

12:02 | 18.01.11 г.
36% от българите биха се преброили сами по интернет

Около 36 на сто от участниците в национално социологическо проучване са заявили, че биха се преброили сами по интернет, каза в Плевен днес Любомир Блатски, ръководител на пресцентъра на Националния статистически институт (НСИ), цитиран от БТА.

По електронен път човек може да се преброи бързо и лесно - за около 15 минути, а чрез традиционния способ – с преброител, попълването на картата може да отнеме около десетина минути повече, посочи Блатски.

Вече са определени всички преброители - почти 54 хиляди души, които ще трябва да преброят населението и сградния фонд на България през февруари, съобщи Блатски.

Преброителите ще преминат обучение до 25 януари. След това ще сключат договори и ще подпишат клетвени декларации за опазване на тайната на информацията.

Средно за страната един преброител ще трябва да посети около 200-250 лица и 80 жилища. Особено важно е да бъдат преброени всички хора и сгради. При предишното преброяване пропуснатите са били по-малко от 1%, уточни Блатски.

България е първата страна от Европейския съюз, която ще преброи населението си през 2011 г. Само седем държави от общността, сред които сме и ние, ще приложат и електронното преброяване.

Пресцентърът на НСИ организира поредица от семинари, свързани с комуникационната кампания за преброяването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още