IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alphabet отделя автономните си коли в ново звено - Waymo

Компанията отделя разработките си от лабораторията в напълно нова компания

14:40 | 14.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Компанията майка на Google – Alphabet, отделя своя проект за самоуправляваща се кола в нова компания, наречена Waymo. По този начин гигантът иска да засили фокуса си в променящата се транспортна индустрия, пише Bloomberg.

Джон Крафчик, главният изпълнителен директор на Waymo, обяви решението във вторник по време на събитие в Сан Франциско. Компанията разработва технология за самоуправляващи се автомобили от повече от шест години, като част от изследователската си лаборатория Google X. Waymo приключва с фазата на проучвания и се превръща в отделен бизнес, собственост на базираната в Маунтин Вю, Калифорния, Alphabet.

"Ние ще продължим да имаме достъп до инфраструктурата и ресурсите, които Alphabet предоставя, но в този нов свят като Waymo ние се чувстваме като подкрепен от рисков капитал стартъп“, коментира Крафчик. Ресурсите, които споменава, включват софтуерния код на Google от проекта за автономни коли и нейните мощни центрове за данни.

Проектът на Alphabet за самоуправляващи се превозни средства загуби няколко топ директори тази година, а част от екипа бяха недоволни от темпа на напредък, особено като се има предвид, че традиционни играчи в автомобилния сектор и конкуренти като Uber Technologies и Tesla Motors развиват собствени системи за автономни коли. След като разкри името на компанията, Крафчик не разкри повече подробности за плановете на Waymo.

Waymo планира в началото на 2017 г. да стартира услуга за споделено пътуване с миниванове Fiat Chrysler Automobiles, използващи технология за почти автономно управление, твърдят източници, запознати с въпроса.

Крафчик заяви, че Waymo добавя нови специални сензори в колите на Chrysler в момента, но не разкри повече, допълвайки само, че Fiat “е чудесен партньор“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още