Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Ant Financial възражда плановете за голямо азиатско IPO

Компанията вече се е обърнала към няколко банки

Ant Financial възражда плановете за голямо азиатско IPO

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Ant Financial работи с банки за възраждането на плана ѝ за първично публично предлагане. Това се случва повече от година, след като водещата компания за мобилни разплащания в Китай отложи процеса заради притеснения на регулаторите за нейната рентабилност, пише Financial Times.

Ant, сестринската компания на гиганта в електронната търговия Alibaba, беше оценена на 150 млрд. долара в рамките на кръг за финансиране през 2018 г. Листване, дори и на малка част от акциите, би представлявало едно от най-големите първични публични предлагания на азиатска компания.

Credit Suisse е ангажирана с ранната подготовка на процеса, твърдят двама източници, запознати с въпроса. China International Capital също е ангажирана, допълва един от тях. Alibaba притежава малък дял в CICC и има отношения с Credit Suisse отдавна.

Още по темата

Финансовата информация за Ant е ограничена, но през тримесечието, завършило през септември, компанията, която предлага всичко – от разплащания до потребителски кредити, допринесе с 309 млн. долара към печалбата на Alibaba.

През тримесечието Alibaba замени правото си върху 37,5% от печалбата преди данъци от Ant за 33% дял от акциите след одобрение от регулаторите, което проправи пътя към потенциално IPO и изчисти структурата на собствеността в Ant.

Базираната в Ханджоу Ant обмисля двойно листване на акциите си – в Хонконг и в континетнална част на Китай, коментира един от източниците, запознат със ситуацията. Говорител на Ant Financial посочва: „Нямаме план, нито срокове за IPO”.

Credit Suisse и CICC са отказали да коментират въпроса.

Адвокати и банкери отдавна посочват двойното листване, като най-вероятно развитие за финтех компанията, която се сблъска с много регулаторни притеснения в Китай заради чуждестранната собственост на финансови фирми.

 

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Как да се пазим онлайн по време на кризата с коронавируса?