IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple ще понесе в пълна сила последиците от търговската война

Компанията е в още по-неизгодна позиция заради проблемите си с Qualcomm, твърди анализатор

11:34 | 22.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговската война между двете най-големи икономики в света вероятно ще се развие в спор за права върху интелектуална собственост през следващите месеци, коментира пред CNBC анализаторът Боб Паркър от Quilvest Wealth Management.

По думите му Apple ще понесе тежестта от всяко по-нататъшно въздействие.

Продължаващият дълго спор между САЩ и Китай повлия негативно на капиталовите пазари през последните месеци, а през декември видяхме големи разпродажби, на фона на засилващите се притеснения за потенциално икономическо забавяне.

Президентите на САЩ и Китай – Доналд Тръмп и Си Дзинпин, обявиха 90-дневен период на спокойствие по отношение на действията, които предприемат страните една срещу друга, като той започна в началото на месеца. Но външни наблюдатели остават силно скептични за шансовете Вашингтон и Пекин да постигнат споразумение в този времеви период.

„Има голяма вероятност дебатите за търговските мита да се успокоят, но споровете за правата върху интелектуална собственост и киберсигурност вероятно ще ескалират“, коментира още Паркър. „Смятам, че това ще бъде големият проблем през първата половина на следващата година“.

Разпродажбите от последните седмици насочиха Wall Street към най-голямата загуба за декември от Голямата депресия. Всичко това се случва на фона на влошаващата се икономическа прогноза.

Amazon, Netflix, Alphabet и Apple водеха ръстовете в технологичния индекс Nasdaq при бичия пазар. Но бенчмаркът записа спад от 20% от рекорда, който достигна в края на август.

Книжата на Apple са понижили с 32% цената си от последния си връх, а тези на Amazon – с 29% от техния. По време на пиковите им периоди и двете компании имаха по над 1 трлн. долара пазарна капитализация.

Ситуацията за Apple се влоши още повече заради съдебния ѝ спор с производителя на чипове Qualcomm. Патентната битка доведе до втора забрана за продажбата на телефоните с марката iPhone – първо в Китай, а сега и в Германия. Безспорно това предизвика опасенията на инвеститорите доколко Apple ще носи последствията от търговските битки между САЩ и Китай.

„По мое мнение Apple всъщност е най-чувствителната към конфликта между САЩ и Китай компания“, коментира Паркър. По думите му тя предлага американски технологии, но продуктите ѝ се правят в китайски фабрики от тайванска компания, което я прави особено уязвима от търговския конфликт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още