IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия вдигна забраната на WhatsApp само след 4 часа

Върховният съд на страната заяви, че е нарушена основната свобода на хората да се изразяват

17:33 | 20.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Вчера Бразилия блокира мобилното чат приложение WhatsApp за трети път в рамките на последните осем месеца, но забраната беше вдигната само четири часа по-късно, пише Quartz.

На 19 юли бразилски съд нареди забрана за неопределен период от време на WhatsApp, защото компанията е отказала да предостави на органите на реда кореспонденция, необходима за криминално разследване, писа Ройтерс. Мобилните оператори в страната са получили нареждане да блокират услугата около 11:30 ч. местно време.

Съдия Даниела Барбоса Асунсау де Соуза заяви, че ще вдигне забраната, когато Facebook, компанията майка на WhatsApp, даде исканите данни. В допълнение е предвидена и глоба в размер на 15 374 долара за всеки от мобилните оператори, който наруши забраната.

WhatsApp отново заяви, че не може да сподели информация, до която няма достъп. Фирмата започна да криптира от край до край съобщенията, гласовите и видео обажданията си през април. Екипът на WhatsApp твърди, че не може да получи достъп до никаква информация, дори и съдът да ѝ нареди.

Около четири часа след налагането на забраната от съда в Рио де Жанейро Върховният съд прие жалбата на компанията и вдигна ограниченията. WhatsApp потвърдиинформацията.

Върховният съд заяви, че е „нарушена основната свобода на изразяване на хората“. Според съда огромен брой потребители в Бразилия разчитат на WhatsApp, за да общуват помежду си всеки ден.

"Надяваме се, че това слага край на блокиранията, които попречиха на милиони бразилци, и че хората могат да използват услуги като WhatsApp, за да се свързват с хората, които са им важни“, коментира говорителят на компанията.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още