IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Curiosity откри следи от древно езеро на Марс

Учени смятат, че на планетата е имало предпоставки за възникването на живот много по-късно, отколкото сме предполагали

17:02 | 15.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Curiosity по време на мисията му на Марс.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Curiosity по време на мисията му на Марс. Снимка: Ройтерс

По-рано през седмицата, екипът, който ръководи проекта на Nasa – Curiosity, обяви, че роувърът е изпратил данни, анализът на които е показал свидетелства за наличието на сладководно езеро на повърхността на Марс. Водният басейн е пресъхнал преди милиарди години, твърдят учените, но според изчисленията им е възможно в него да е процъфтявал живот.

“Мисията ни претърпя обрат. Съвсем целенасочено стартираме изследвания за органична материя,” заявява Джон Гроцингер, член на екипа Curiosity, пред научното издание ScienceNow.

Пресъхналият басейн се намира в местност, известна като Залив на жълтия нож. През миналата година Curiosity изследва парче скала от района, анализът на която показа, че в състава й фигурира тип глина, който може да е подходящ за възникването на живот. В следващите месеци учените откриха още по-любопитни подробности за материала.

Оказа се, че в глината има значително количество органична материя. За съжаление обаче, ясни свидетелства за наличието на живот все още няма, тъй като роувърът няма подходящото оборудване, за да направи финалната оценка.

Според доказателствата, намерени от Curiosity, подходящи условия за съществуването на живот на древен Марс, е имало в продължение на милиони, ако не и на десетки милиони години. Слягането на езерата и реките е образувало глинени утайки, които са много подобни на тези на Земята. Именно тези седименти са създали идеални условия за възникването на микроорганизми, които са в основата и на човечеството.

Частта от Марс, където екипът на Curiosity предполага, че може да е имало живот, всъщност е по-млада, отколкото науката смяташе до този момент. Оказва се, че тя е преживяла дори ранната история на планетата, когато тя е претърпяла тежки климатични промени. Учените смятат, че е възможно на части от Марс да е имало живот за по-дълго време, отколкото досега се предполагаше.

“На Марс е имало подходящи условия за живот много по-късно, отколкото до момента предполагахме,” коментира Гроцингер. “Това напълно променя разбирането ни за планетата. На много места на Марс има делти, алувиални наноси и други следи за бивше наличие на вода на повърхността. Досега се смяташе, че тя се е застояла твърде кратко, за да образува глинени седименти. Мислехме, че ако е имало глинени минерали, то те трябва да са били отмити от по-стари скали. Сега вече знаем, че глинените минерали на повърхността на Марс са се сформирали по-късно, което ни дава отправна точна да локализираме потенциални зони, в които може да е имало живот.”

Всичко това увеличава шансовете на учените да открият следи от живот на Червената планета, ако условията там някога въобще са били подходящи за възникването му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още