IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dolby обвинява RIM в кражба на аудио патент

Производителят на Blackberry е ползвал без разрешение технология за компресиране на звукови данни

09:55 | 16.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	RIM е ползвал в смартфоните си Blackbarry непозволени лицензирани технологии. <em>Снимка: RIM</em></p>

RIM е ползвал в смартфоните си Blackbarry непозволени лицензирани технологии. Снимка: RIM

Патентните войни в мобилния бранш изглежда нямат край. Производителят на Blackberry - Research In Motion (RIM), който преди 5 години загуби патентен спор срещу компанията NTP Inc. за технология за електронна поща, сега е обвинен и от Dolby. Специалистът по озвучаването твърди, че RIM е вградил без разрешение в смартфоните Blackberry и новия си таблет Playbook технологии за аудиокомпресиране, пише Techcrunch.com.

Технологията прави възможен преноса на аудиоданни във високо качество и през по-слаби връзки. Всички останали големи производители на смартфони били лицензирали въпросната технология, заяви в прессъобщение Dolby. Компанията твърди, че нейните патентовани технологии образуват ядрото на HE-AAC (High-Efficiency Advanced Audio Coding, част от стандарта MPEG-4).

Затова аудиоспециалистът завежда дело в САЩ, Германия и други ключови пазари. В жалбата, освен обезщетение, се иска и спиране от пазара на всички продукти на RIM, които използват патентовани от Dolby технологии. "Съдебният иск за съжаление е последното средство, с което си търсим правата, след като RIM отказа неколкократно да плати за ползваната технология", се казва още в прессъобщението.

Засега от RIM се въздържат от коментар.

Патентните спорове са често срещани в комуникационния бранш. Едва преди няколко дни Nokia и Apple сключиха споразумение, според което американската компания се е съгласила да плати неустойки за използването на патенти на финландския си конкурент.

Други значими патентни спорове са Microsoft срещу Motorola и Motorola срещу Apple. Многобройните съдебни искове характеризират ролята, която патентите играят за индустрията на мобилните устройства. Който иска да произвежда мобилен телефон, трябва да плати само за основните функции на GSM/3G лицензи за стотици патенти. Според специалисти в някои случаи става дума за до 3000 патента.

Убийственият ценови натиск понякога принуждава производителите да "забравят" за някой патент. Държателите им пък завеждат съответното дело. Никой в бранша не назовава точни суми за тези лицензи, но пазарните изследователи оценяват таксите, като калкулират производствените разходи на смартфоните. Така например според изчисления на iSuppli разходите за лицензи за пуснатия в средата на 2009 г. модел Palm Pre са над 22 долара. В момента цената за нов апарат на българския пазар е около 1000 лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още