IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дроновете на Zipline започват доставки на ваксини срещу Covid-19 през април

Компанията си партнира с "водещ производител на ваксини", но не разкрива кой е той

16:15 | 04.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Dimas Ardian/Bloomberg</em></p>

Снимка: Dimas Ardian/Bloomberg

Zipline, услугата за доставки с дронове, която е специализирана в доставките на медицински продукти, днес обяви, че планира да започне да транспортира ваксини срещу Covid-19 през април, пише Bloomberg.

Базираният в южната част на Сан Франциско стартъп посочва в съобщение до медиите, че си партнира с „водещ производител на ваксини срещу Covid-19” на всички пазари, където оперират неговите дронове.

Zipline доставя лекарства и консумативи на селски клиники в Руанда и Гана от 2016 г., а миналата година започна да доставя лично защитно оборудване на болници и клиники в Северна Каролина. Фирмата планира да добави операции в Нигерия по-късно тази година.

Zipline отказва да разкрие кой е партньорът ѝ, който предлага ваксини, но твърди, че е изградила система, чрез която може да транспортира медицински продукти при изключително ниски температури, включително „всички водещи ваксини срещу Covid-19”. Ваксината, разработена от Pfizer и BioNTech, трябва да се съхранява при минус 70 градуса по Целзий, за което са нужни специални фризери. Zipline планира да добави подобни хладилници в своите центрове за дистрибуция.

Говорител на Pfizer не е откликнал на искането за коментар.

Zipline може да помогне за справяне с нуждите от фризери и да предотврати увеждането на дозите, като многократно доставя малки бройки от тях по заявка. Компанията твърди, че една от клиниките от нейната мрежа ще може да прави заявки за дузина дози от ваксината срещу Covid-19 и да ги получава при изключително ниска температура за по-малко от час.

Дроновете на Zipline ползват GPS за придвижването си. Те спускат доставките с парашут и могат да изминават по 100 мили (160 км) на отиване и връщане. Компанията твърди, че нейните дронове вече са изминали над 4 млн. мили и са направили близо 400 хил. доставки през последните две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още