IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Един от руските агенти работел за Microsoft

23-годишният Алексей Каретников тествал кодове в компанията преди да бъде депортиран в родината си

13:31 | 15.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Един от руските агенти работел за Microsoft

Един от руските шпиони, действали в САЩ, е работел в софтуерния гигант Microsoft, преди да бъде арестуван и депортиран. Това дава основание да се подозира, че той и останалите агенти на Кремъл са правели опити да се сдобият с вътрешна информация от технологичния сектор, както и да създават лични контакти в него, пише Financial Times.

Преди да бъде аретуван и депортиран, 23-годишният Алексей Каретников работел в централата на Microsoft, където се занимавал с тестване на кодове. Той обаче е бил на съвсем ниско ниво по време на деветмесечния си престой в компанията и поради тази причина вероятно не е успял да се сдобие с никаква информация, застрашаваща сигурността на САЩ.

„Не сме открили никакви данни, че той е разполагал, отнел или предал на някого каквато и да класифицирана информация“, заявява говорителят на американското правосъдно министерство Дийн Бойд.

За момента всички 12 руски шпиони са представени от властите на САЩ като неефективни и неразполагащи с високотехнологични познания или средства.

Постовете, които Каретников и останалите 12 шпиони са заемали, обаче предполагат, че използваният в дейността им софтуер за набавяне на секретна информация и достъп до секретни програми е предоставил на Русия значителни резултати.

Много вероятно е Каретников да е търсел несъвършенства в програмите на Microsoft, които да помогнат на хакери да пробият защитата им, смята Дейв Ейтъл, бивш служител на службите за сигурност в САЩ и настоящ изследовател, пише вестникът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още