IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Единият изпълнителен директор на Oracle се оттегля по здравословни причини

Марк Хърд ще отсъства временно, обяви компанията, която отчете и финансовите си резултати

08:35 | 12.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марк Хърд. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Марк Хърд. Снимка: Архив Ройтерс

Американската технологична компания Oracle обяви, че нейният главен изпълнителен директор Марк Хърд ще се оттегли временно по медицински причини. Освен това разработчикът на бизнес софтуер отчете финансови резултати за първото си фискално тримесечие, които не успяха да отговорят на очакванията на Wall Street, предава Ройтерс.

В резултат от новините акциите на Oracle загубиха 2% от стойността си по време на следборсовата търговия.

Хърд е един от двамата главни изпълнителни директори на компанията. Другият е Сафра Кац. В рамките на управлението на Хърд гигантът се опита бързо да се пренасочи към бизнеса с изчислителни облаци.

Кац, както и основателят и главен технологичен директор на компанията Лари Елисън, ще покрият задълженията на Хърд, докато той отсъства. Самият Хърд ще продължи да ползва всички работни компенсации, които му се полагат, докато го няма. Компанията не е отговорила на запитванията на Ройтерс за повече подробности за неговия здравословен проблем и колко дълго се очаква Хърд да е извън офиса.

През 2010 г. Хърд беше обявен за един от президентите на Oracle, само месец, след като той напусна Hewlett-Packard, където беше главен изпълнителен директор от 2005 г.

Когато Хърд и Кацбяха обявени за главни изпълнителни директори на Oracle през 2014 г., анализаторите бяха скептично настроени към това решение. Въпреки това гиганти в облачния софтуер, като Salesforce.com например, след това също въведоха подобна структура с двама лидери.

“Марк Хърд е талантлив директор, но не мисля, че Oracle ще действа по различен начин”, коментира Стив Кьониг, анализатор от Wedbush Securities.

Отделно от тези новини Oracle отчете финансовите си резултати ден по-рано от очакваното. По време на разговора си с анализаторите Кац заяви: “... тъй като Марк ще се оттегли, решихме, че има смисъл да споделим всичките си новини едновременно”.

Според финансовия отчет на компанията приходите ѝ са достигнали 9,22 млрд. долара, което е под прогнозата на анализаторите за 9,29 млрд. долара, сочат данни на Refinitiv. Този пропуск показва, че Oracle се затруднява да си проправя път на особено конкурентния пазар на облачни услуги, доминиран от играчи като Microsoft и Amazon.com.

Oracle действа агресивно в този бизнес, за да компенсира късното си навлизане в тази бързо развиваща се индустрия.

Като се имат предвид валутните колебания, компанията очаква, че коригираната ѝ печалба за второто фискално тримесечие ще е между 87 и 89 цента на акция, под прогнозата за 91 цента на акция.

Нетната печалба е спаднала до 2,14 млрд. долара в тримесечието до 31 август, от 2,27 млрд. долара година по-рано.

Oracle е спечелила по 63 цента на акция, при 57 цента на акция през същото тримесечие на миналата година. Като се изключат някои елементи, Oracle е спечелила по 81 цента на акция, или колкото очакваха анализаторите.

Освен това Oracle обяви, че планира обратно изкупуване на акции за 15 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още