IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Дигитализацията ще създаде квалифицирана заетост

Трябва да има справедлив преход, защото понякога технологичната промяна води до по-големи разделения, коментират проф. Стивън Донт и доц. Васил Киров

22:36 | 29.09.21 г.
Експерти: Дигитализацията ще създаде квалифицирана заетост

Технологичната индустрия 4.0 изисква кадри въпреки притесненията, че много работни места ще бъдат автоматизирани. Анализите показват, че повечето компании, които инвестират в дигитални технологии отбелязват икономически ръст. Това мнение споделиха в ефира на Bloomberg TV Bulgaria проф. Стивън Донт, старши учен в Организацията за приложни научни изследвания TNO, Нидерландия и доц. Васил Киров, Институт за изследване на обществата и знанието при БАН.

Донт смята, че вместо технологиите да заместват работника, те го допълват и изискват повече от него. Изследване от преди 30 години за влиянието на технологията върху работата констатира, че преди е имало значение наличието на големи машини, а не дигиталната връзка. Докато днес се забелязва, че в компаниите работната сила се е променила и благодарение на технологията има високо квалифицирани и високо образовани работници. 

„Свързаността между технологии и хора е център на вниманието. Така се създават добри продукти и услуги за клиентите, но трябва работниците да бъдат научени как работи технологията“, съветва проф. Стивън Донт.

Той е мнение, че в бъдеще ще има много заетост благодарение на дигитализацията.

„Забелязваме в последните 20 години как нивата на заетост се повишават значително. Не забелязваме промяна в тази тенденция в следващите години, но тя ще бъде различна по естество –ще се търсят високо квалифицирани хора. Хората ще трябва да се развиват“, коментира ученият.

Той отбеляза, че компаниите, които са инвестирали преди Covid кризата в нови технологии, се развиват много по-силно и добре отпреди.

Във връзка с научна конференция „Приобщаващо бъдеще за Европа отвъд Индустрия 4.0 и дигиталната трансформация“ – BEYOND 4.0, която ще се проведе от 30 септември до 1 октомври, Васил Киров съобщи, че ще има дискусия на специалисти за дигиталната трансформация.

Ще бъдат структурирани дебати в няколко посоки: какви са въздействията на дигитализацията върху заетостта и върху труда.

По думите на Киров съществуват две основни схващания и два крайни сценария – че автоматизацията ще накара някой професии да изчезнат, а другата гледна точка е, че ще създаде нови работни места.

Донт съобщи прогнози за американския пазар на труда, които показват, че 47% от професиите могат да се автоматизират, докато при противоположната гледна точка се твърди, че от новите професии ще отпаднат рутинните операции и това изисква персоналът да е по-квалифициран, както и да познава по-добре нуждите на клиентите.

Киров допълни, че занапред трябва да има справедлив преход и дигитализация, която да облагодетелства всички, защото понякога технологичната промяна води до по-големи разделения.

Какво е влиянието на технологиите върху работния процес и как му се отрази Covid-19?

Целия разговор вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още