Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

ЕС даде на Google 2 месеца да подобри резултатите при търсенето на хотели

Ако компанията не изпълни изискванията, могат да ѝ бъдат наложени глоби

ЕС даде на Google 2 месеца да подобри резултатите при търсенето на хотели

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Американският интернет гигант Google има два месеца да подобри начина, по който представя резултатите от интернет търсенето на полети и хотели и да обясни как ги подрежда, или в противен случай ще се сблъска с глоби, обявиха Европейската комисия (ЕК) и властите в Европейския съюз, отговарящи за защитата на потребителите, предава Ройтерс.

Най-популярната в света интернет търсачка отдавна е следена внимателно от антимонополните органи и от потребителски групи по целия свят заради нейните бизнес практики, които в някои случаи ѝ донесоха солидни глоби.

Най-новите оплаквания се фокусират върху цените на услугите Google Flights и Google Hotels.

Още по темата

Финалните им цени трябва да включват такси или данъци, които могат да се изчислят предварително, докато референтните цени, използвани за изчисляване на промоционалните отстъпки, трябва да бъдат ясно разпознаваеми, твърдят националните регулатори на страните в ЕС, водени от нидерландската агенция и Генералната дирекция за икономическа инспекция в Белгия.

„Потребителите в ЕС не могат да бъдат подвеждани, когато използват търсачките за планиране на ваканциите си. Трябва да дадем възможност на потребителите да правят своя избор въз основа на прозрачна и безпристрастна информация“, твърди еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндърс.

Освен това агенциите са казали на Google да преразгледа стандартните условия на Google Store, защото в някои случаи е показвал, че търговците имат повече права от потребителите.

Ако предложенията на Google не са достатъчни, агенциите ще обсъдят въпроса допълнително с компанията и могат да наложат санкции.

„Приветстваме този диалог и работим в тясно сътрудничество с агенциите за защита на потребителите и с Европейската комисия, за да видим как можем да направим подобрения, които ще са добри за нашите потребители и които носят още повече прозрачност“, гласи официалното изявление на Google по случая.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Токио се сбогува с любимите си дискети