Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

ЕС подготвя своя платежна система, конкурентна на Visa и Mastercard

16 банки вече са се включили в проекта

ЕС подготвя своя платежна система, конкурентна на Visa и Mastercard

Снимка: Pixabay

16 банки от Германия, Франция и три други държави от еврозоната обявиха в четвъртък, че се очаква да бъде създадена „истинска европейска“ платежна система, която да заработи през 2022 г. и напълно да дигитализира един регион, в който половината от всички плащания на дребно все още се извършват в брой, предава Ройтерс.

Властите в Европейския съюз (ЕС) и централните банкери отдавна искат местен играч да се изправи срещу Mastercard и Visa, които са от САЩ, както и срещу технологични гиганти като Alipay и Google. Но това не се случи, въпреки че разплащанията в реално време са възможни в еврозоната от 2017 г.

В четвъртък Европейската централна банка приветства решението на банките да пуснат единна европейска платежна система до 2022 г., след като от години настояваше за идващо от индустрията решение, което да се конкурира с играчи като Visa и Mastercard.

Още по темата

“Целта е да се подсили Европа и да я направи по-независима“, коментира Тиери Лаборд, заместник-оперативен директор на френската банка BNP Paribas, която е част от проекта. „Ще го направим колективно, като съберем ресурсите си. Колкото до системите за дистрибуция, цените ще варират от една банка до друга, но инфраструктурата ще бъде паневропейска“.

Миналата година ЕЦБ заяви, че зависимостта от неевропейски играчи за две трети от некешовите плащания създава риск, че пазарът на разплащания няма да бъде подходящ да поддържа единния европейски пазар и еврото.

Т.нар. Европейска разплащателна инициатива има за цел да се превърне в нов стандарт в плащанията, предлагайки карта на потребителите и търговците на дребно в Европа, гласи изявлението на 16-те банки. Тя ще покрива всички видове трансакции, включително такива в магазините, онлайн, от потребител на потребител и други, в допълнение към съществуващите решения за разплащания.

Банките, които участват на този етап, са BBVA, BNP Paribas, Commerzbank, Deutsche Bank, Santander, ING, UniCredit и Societe Generale.

Очаква се разплащателната услуга да заработи официално през 2022 г.

В изявлението на банките се посочва, че кризата с Covid-19 е подчертала нуждата за универсално европейско решение за дигитални решения. По време на блокадите използването на кеш намаля, след като потребителите се насочиха към онлайн или безконтактни плащания.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

2
 
3
 
8
driverf1 до: mrynmryn
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
"Това е за "беге бизнесмените", които вадят някаква пачка, за да си платят цигарите."
Аз не съм "беге бизнесмен",но под 2000 евро в себе си не излизам.....,точно в най-неподходящия момент ще се окаже че "няма връзка с борика" или парите в банкомата са свършили или кой знае какво и от следващия момент си господин никой с 15-30 лева в джоба и не можеш да направиш нищо.....,ако пък случайно се усъмнят за "пране на пари" си изгорял.....
2
 
1
 
7
khao до: mrynmryn
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
губя всеки месец по 30 мин
---
каса???, тегля ги на банкомата на съответната банка срещу дребен рекет... но после цял месе свобода!!!
и пестя 30 мин месечно чакане на касата на супера докато ми мине транзакцията...с кеш по бързо минаваш...
1
 
3
 
6
khao до: mrynmryn
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
тя няма да се появи от днес за утре :)
ще дадът в аванс тех. спецификация и т.нт.
и изобщо не е нужна карта... аз примерно работя предимно с кеш. за мен картата е неудобство, ползвам е на банкомат и онлайн.
3
 
1
 
5
mrynmryn до: ivanrog
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Ами нашите заплати се превеждат по банков път, аз не мога да губя всеки месец по 30 мин (в по-малък град може и да е по-малко), за да си тегля парите на касата, да не говорим, че плащаш и процент на тая сума. В сайтове имаш 2 варианта основни - пейпал, където те таксуват пак или карта. Като дори пейпал липсва в доста БЕГЕ сайтове, където е заменен от epay.
A и както казах, аз не обичам да държа големи суми в брой. Това е за "беге бизнесмените", които вадят някаква пачка, за да си платят цигарите.
0
 
6
 
4
ivanrog до: mrynmryn
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Хм, картата била необходимост... Ами не, не е, просто е удобство.

Още от Новини
Европейските регулатори удължиха разследването на сделката на Fitbit и Google