Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Фирмите за рисков капитал в САЩ са набрали 21 млрд. долара през тримесечието

Данните са добри въпреки хаоса около коронавируса

Фирмите за рисков капитал в САЩ са набрали 21 млрд. долара през тримесечието

Снимка: Pixabay

Разрастващата се пандемия засегна технологичните стартъпи и принуди редица фирми да орежат хиляди работни места. Но досега рисковите инвеститори, които ги финансират, изглежда се справят добре, сочи нов доклад, според който някои фондове се представят доста по-добре от други, пише Bloomberg.

През първото тримесечие на тази година 62 фонда за рисков капитал в САЩ са набрали общо 21 млрд. долара, показват данни, събрани от PitchBook и Националната асоциация за рисков капитал (NVCA).

Тези средства ги поставят в силна позиция, докато икономиката отслабва. През 2019 г. фирмите набраха общо 51 млрд. долара за цялата година. Като допълнителен буфер рисковите инвеститори посочват и общата сума от 121 млрд. долара в ангажиран, но непохарчен капитал към средата на 2019 г. – последните налични данни по въпроса, посочват от NVCA.

Още по темата

Но докато най-големите фирми стоят зад най-големите нови фондове, онези, които за първи път ще раздават рисков капитал, са в доста по-трудна позиция. Въпросните начинаещи са генерирали по-малка част от финансирането през тази година спрямо предходни години. Част от проблема е, че мениджърите на нови фондове не могат да пътуват или да се срещат с инвеститори, докато се опитват да наберат капитал.

Четири фонда за над 1 млрд. долара затвориха сделки само през миналото тримесечие, включително 3,8-милиардният фонд на Tiger Global и 3,6-милиардният фонд на New Enterprise Associates. Т.нар. мегафондове са събрали около половината от общо набраните средства.

Докладът подчертава „способността на утвърдените мениджъри да си осигуряват големи суми сравнително лесно, като ползват дългогодишните си взаимоотношения и последователността в търсенето“ от инвеститорите.

Докладът на PitchBook и NVCA проследява и промените в моделите на разходите на рисковите инвеститори през тримесечието. От началото на годината те са похачили почти рекордните 5,7 млрд. долара, инвестирайки в биотехнологични и фармацевтични компании, което показва, че следват обществения интерес в глобалните усилия за битка с новия коронавирус. Но изглежда това е продължение на тенденция, а не нещо конкретно свързано със самия вирус.

Тези 5,7 млрд. долара, вложени в свързани със здравето компании, все още изостават значително зад тези за любимата цел на рисковите инвеститори – софтуерните компании, които са получили 9,9 млрд. долара през тримесечието, сочи докладът. Но фармацевтичните и биотехнологичните фирми се разраснаха като инвестиционна област, отбелязвайки скок на инвестициите с 1 млрд. долара спрямо същия период година по-рано, докато при софтуерните се наблюдава спад с 1 млрд. долара.

Ако добавим и компаниите за медицински устройства, това значи, че секторът бележи ръст до 7,1 млрд. долара, от 5,9 млрд. долара преди година. Скокът подчертава интереса на рисковите инвеститори във фармацевтичните и свързаните с тях бизнеси, който вероятно ще продължава да расте, докато вирусът остава водеща тема в света.

Друга причина за засилването на здравно ориентираните стартъпи е, че не е задължително да се представят в крак с останалата част от икономиката. Цената на акциите на Zentalis Pharmaceuticals например беше 18 долара – в по-високата част на отчаквания от нея диапазон, по-рано този месец, докато останалата част от пазара беше на червено. В момента книжата ѝ се търгуват за около 24 долара. Миналата година много от най-добрите първични публични предлагания дойдоха от здравния сектор в лицето на Avedro и BioNTech, което подхрани интереса към него.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Motoretta: Продаваме по около 100 електрически скутера годишно