IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Foxconn очаква ръст на приходите заради търсенето на потребителски устройства

Компанията прогнозира 15% увеличение на приходите за второто тримесечие

16:03 | 14.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Тайванската компания Foxconn прогнозира 15% ръст на приходите си за второто тримесечие, след като бумът на работата от вкъщи заради пандемията засили търсенето на потребителски устройства като iPhone, който Foxconn сглобява за Apple, предава Ройтерс.

Оптимистичната прогноза на най-големия поддоставчик на електроника в света отразява силния растеж на печалбата ѝ за първото тримесечие и увеличението на приходите с 45 на сто, въпреки че компанията беше принудена да свие производството на iPhone в Индия заради нарастващия брой случаи на Covid-19 в страната.

Освен това следва и добрата прогноза на Apple. През април технологичният гигант заяви, че очаква приходите за тримесечието му до края на юни да нараснат със „значителен двуцифрен процент“.

“Търсенето на смартфони остава силно... ще видим сравнително силен растеж (на годишна база) през второто тримесечие“, коментира председателят Лиу Янг-уей по време на онлайн конференция за инвеститори.

Официално известната като Hon Hai Precision Industry, Foxconn обяви, че нетната ѝ печалба за периода от януари до март е нараснала до 28,2 млрд. тайвански долара (1 млрд. долара) от 2,1 млрд. тайвански долара година по-рано, когато бизнесът беше тежко засегнат от спирането на фабриките заради развитието на пандемията на Covid-19.

Резултатите се оказаха значително над средната прогноза за 4,41 млрд. тайвански долара, дадена от 11 анализатори по данни на Refinitiv. Освен това сумата е с 42% по-висока от нетната печалба за първото тримесечие на 2019 г.

Foxconn заяви, че приходите от потребителска електроника, включително смартфони и носими устройства, са се увеличи с повече от 15% през първото тримесечие спрямо година по-рано, а тези от изчислителни продукти като лаптопи също са записали над 15% ръст.

Общите приходи за първото тримесечие са скочили с 45 на сто на годишна база до 1,34 трлн. тайвански долара. Това са най-високите тримесечни приходи в историята на компанията и бележат 28% ръст спрямо същия период на 2019 г.

Foxconn разкри, че следи внимателно „недостига на материали“ във веригата на доставките на потребителската електроника предвид дефицита на чипове, който засегна автомобилната индустрия, а след това се пренесе и в други.

Foxconn сглобява iPhone в заводи в Китай и Индия. Този в Индия обаче в момента е засегнат от разпространението на коронавируса в страната.

Акциите на Foxconn повишиха стойността си с 14% от началото на годината. Те завършиха днешната търговия с 1,5% ръст на цената, спрямо 1% за по-широкия пазар.

Още технологични новини вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria! 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още