IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френски съд забрани употребата на дронове за наблюдение на протести

Няма доказателства, че обществената сигурност не може да бъде гарантирана без безпилотни самолети, постанови Върховният административен съд в страната

12:27 | 23.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: SeongJoon Cho, Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho, Bloomberg

Върховният административен съд на Франция забрани употребата на дронове за наблюдение на протести, пише европейското издание Politico. Забраната е във връзка с дело, заведено от неправителствената организация La Quadrature du Net.

В решението е записано, че полицейските власти в Париж трябва незабавно да преустановят наблюдението с дронове на протестите.

Още през май беше издадена забрана за използването на безпилотните самолети по отношение на проверките дали се спазват санитарните мерки във френската столица. Полицейските власти обаче се опитваха да заобиколят тази заповед, използвайки дроновете при наблюдение на демонстранти, обясняват още от неправителствената организация в своя иск.

Причината за ограничението са сериозните съмнения по отношение на законността на това наблюдение, тъй като дроновете могат да събират лични данни. Правителството не може да докаже, че обществената безопасност по време демонстрации не може да бъде гарантирана без употребата на дроновете, пишат още съдиите в своето решение.

В закона за личните данни във Франция е записана защита и на политическите мнения, което може да бъде нарушено при наблюдения по време на протести. Системата позволява нарушение на тези правила само при ясно мотивирана необходимост.

В същото време френският парламент прие на първо четене закон, който определя правилата за използване на екипирани с камера дронове от полицията, допълва Politico. Според La Quadrature du Net решението на съда ще обезсили тези текстове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още