Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Футуролог: Изкуственият интелект ще лишава хората от тяхната критичност

Редица професии в бъдещето ще са дехуманизирани от технологиите, прогнозира д-р Мариана Тодорова, главен асистент към БАН

гледано: 6597   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
2 гласа

Изкуственият интелект все повече ще лишава хората от тяхната критичност, която биха имали при личен подбор на информацията. В един момент ще се стигне до етап на вземане на решения от него, защото ние все повече отдаваме от нашата емоционалност и чувствителност и ги губим, понасяйки негативите на технологичното бъдеще.

Още по темата

Такава е представата за нашия бъдещ свят, описана от  Мариана Тодорова, доктор по футурология и главен асистент в Института за изследване на обществата и знанието в БАН, председател на „Милениум проджект”-  тинк танк, за България, класиран на шесто място в света по иновативност и нови идеи.

Тази картина на света с изкуствен интелект тя представи в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

“Футурологията е не само наука за бъдещето на света, а и науката, която работи върху моделите му за развитие. Тя се опитва да обяснява процесите в света на бъдещето. В бъдеще ние ще живеем в един все по-технологизиран свят. И това ще е така до момента, в който решим, че това ни дехуманизира и отдалечава от нашата човешка природа и решим да изберем друга посока. Но в следващите 20 до 50 години ние ще живеем в свят, доминиран от технологиите, в който ние ще ползваме техните преимущества, но вероятно ще изпитаме и техните негативи”, прогнозира Тодорова.

Тя е категорична, че светът ще е и по-технологичен и по-технологизиран.

“Когато се опитваме да очертаем няколко големи трендове, идващи към нас от бъдещето в настоящето, можем да говорим в няколко посоки. Това със сигурност ще бъде изкуственият интелект, първоначално този, на който вече сме свидетели – ограничения или първичния, а в следващите 30 години ще се появи генералният, общият и супер изкуственият интелект, този, който ще е равностоен на нас или ще ни превъзхожда, това е виртуалната и смесена реалност, напредъкът в медицината, възможността ние да удължим неколокократно живота си и да вървим към безсмъртие", убедена е Мариана Тодорова.

Сред другите трендове на бъдещето докторът по футурология посочи, че към нещата ще се прибави определението "умен" – бъдещето на умните автомобили, умните градове.

"Умните градове ще са управлявани от изкуствен интелект, който ще определя какви ще са фасадите на сградите. Те ще са изработени от 4D-принтер, а разликата от 3D-принтера и 4D-принтираните тъкани и материи е в това, че материята може да променя характеристиките си. Ако през лятото стената е бяла, за да не поема повече топлина, през зимата ще е черна, за да поема повече топлина. Ще се подава информация до хората, които са в домовете си, в офисите си, в сградата, за да се пести енергия, разбира се сградите ще са снабдени със соларни и вятърни панели", така че до голяма степен сградите ще са независими енергийно, технологии за рециклиране на боклука ще захранват електроцентралите", смята Тодорова.

Според нея умният град ще е "една автономна, независима, самостоятелно функционираща единица, в която всичко функционира ефективно и максимално целесъобразно, ориентирана към екологията".

По повод мотивацията на учените да създават изкуствен интелект, Тодорова уточни, че има поне три вида изкуствен интелект.

"Ограниченият, тесният, първичният изкуствен интелект е ограничен в изпълнението на една, две, три задачи, според това, което му е зададено, но той няма съзнание. Има робот-лекар изкуствен интелект, който може да поставя диагнози за по-тривиални заболявания. В правната система също има изкуствен интелект за решаване на по-елементарни казуси. Такъв изкуствен интелект ще ни е личен асистент, ще извършва някои наши рутинни дейности, ще подава автобиография, когато кандидатстваме за работа, ще пазарува, ще търси в интернет пространството информацията, която ни интересува и ще я селектира според профила ни", убедена е Мариана Тодорова.

Докторът по футурология съобщи, че такъв тесен изкуствен интелект вече функционира – Google може да определи диагнозата биполярно разстройство според поведението на потребителя в мрежата, по търсенето.

“Дори някой да не знае, че има такъв психологически проблем, Google и опериращите зад него знаят и могат не само да предупреждават, но и да подават насочваща информация за определен трафик на фармацевтичната индустрия, информира тя, но напомни, че живеем в ерата на свръх информацията и хората се затварят все повече в определени теми, които ги интересуват, а социалните медии, в зависимост от нашия интерес, ни заливат с определена информация и теми.

Д-р Тодорова е категорична, че това доста ни лишава от критичното мислене.

“Можем да кажем това за медиите, както и за социалните мрежи, които ползват изкуствен интелект за писане на тривиални информативни статии”, даде пример тя и добави, че в бъдеще учебното съдържание, поднесено от изкуствен интелект, ще дехуманизира някои професии като журналистика, медицина, които ще се изпълняват от тесен изкуствен интелект.

Гледайте целия разговор във видео материала.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
4
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
днес очевидно е деня на "експерта" ... моля ви се, има хора дето се занимават с подобни неща, и е обида към тях да слушат такива .... технологизиран изказвания за които плащаме с нашите данъци .... ей Дянката беше прав за БАН!
1
 
5
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Неее, туй се отнася само за търтеите в БАН ;)

Още от Новини
Ученето и работата от вкъщи изискват строга киберхигиена