IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газпром придоби мажоритарен дял в най-голямата социална мрежа в Русия

ВКонтакте минава под държавен контрол след поредица от сделки с компании,свързани с газовия гигант

18:00 | 04.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Най-голямата руска социална мрежа ВКонтакте беше поставена под държавен контрол, след като поредица от сделки осигури мажоритарен дял на компании, свързани с държавния газов монополист Газпром, пише Financial Times.

Борис Добродеев, главен изпълнителен директор на компанията-майка на ВКонтакте VK, заяви в петък, че се оттегля от поста си, ден след като компанията на руския милиардер Алишер Усманов USM Group съобщи, че е продала интереса си във VK на застрахователната компания Согаз, която е подразделение на Газпром, а Газпром медия също съобщи, че е придобила дял.

Двете ще споделят контрола върху VK, която до неотдавна беше известна като Mail.ru, както и върху други популярни брандове в мрежата ѝ като социалната медия Однокласники. ВКонтакте, която предлага възможност за изпращане на съобщения и новини, има около 100 млн. активни потребители, което я превръща в най-голямата социална мрежа в Европа, съобщава сайтът Similarweb.

През последно време Кремъл засили десетилетната си кампания за установяване на контрол върху интернет, при която преди време засили ангажимента си към местни интернет компании.

Согаз е смятана за застрахователното подразделение на Газпром, а близкият съюзник на президента Владимир Путин Юрий Ковалчук е сред акционерите в нея.

Според руски медии наследник на Добродеев начело на VK ще бъде Владимир Кириенко, който беше ръководител на руския държавен телеком Ростелеком и е син на заместник-началника на кабинета на Путин.

Алексей Милер, главен изпълнителен директор на Газпром, който е и президент на Согаз, определи VK като „обещаваща инвестиция“, съобщи агенция Интерфакс.

Решението на бившия акционер в Арсенал Усманов да продаде VK е взето след разногласия с държавния кредитор Сбербанк заради съвместно дружество за 1,6 млрд. долара, което включваше някои от компаниите под шапката на VK.

USM съобщи, че ще се съсредоточи върху други компании в групата, включително от сектора на металите, минната индустрия и телекомите.

Основателят на ВКонтакте Павел Дуров напусна Русия през 2014 г., след като заяви, че е бил подложен на натиск да продаде акциите си в социалната мрежа от олигарси, приближени на Кремъл. След това Дуров насочи вниманието си към развиването на приложението за изпращане на съобщения Телеграм, което руският комуникационен регулатор опита, но не успя да забрани през 2018 г.

Согаз съобщи в четвъртък, че е придобила дял от 45% в MF Technologies, инвестиционния инструмент, чрез който USM на Усманов държи 57,3% от акциите, даващи право на глас, във VK. Газпром медия информира в петък, че е получила дял, прехвърлен от Газпромбанк, която по-рано купи 36% в MF Technologies.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още