IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главният поддоставчик на Apple се готви за най-голямото IPO в Китай от 2015 г.

Foxconn ще листне едно от звената си около месец след публикуването на проспекта си

16:12 | 09.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Hon Hai Precision Industry (известна още като Foxconn) се насочва към първично публично предлагане на своето звено за разработка на оборудване за комуникационни мрежи, което може да се превърне в най-големия борсов дебют в Китай от срива на фондовия пазар през 2015 г., пише Bloomberg.

Foxconn Industrial Internet, подразделение на най-важния поддоставчик на Apple, получи одобрение този четвъртък да се листне в Шанхай около месец след публикуването на проспекта си, според който компанията планира да похарчи 27,3 млрд. юана (4 млрд. долара) за разширяване в сферата на високите технологии.

Всичко това подчертава очакванията около тайванската компания, свързани с амбициите на милиардера Тери Гоу да се насочи отвъд бизнеса със сглобяване на персонални компютри и телефони за най-големите компании за електроника в света.

Известно като FII, звеното може да достигне оценка от около 400 млрд. юана, сочат някои оценки. С продажби на стойност 355 млрд. юана за 2017 г. приходите му са почти същия размер като на Walt Disney или HP Inc. IPO-то може да бъде 11-ото по големина в континенталната част на Китай и да е едно от най-големите листвания в Шънджън или Шанхай от години.

"Размерът на IPO-то ще бъде много близо до това, което беше разкрито в проспекта“, коментира Ейми Лин, базиран в Шанхай анализатор на Capital Securities.

Foxconn, която прави смартфони, оборудване за изчислителни облаци и роботи, търси 27 млрд. юана, за да финансира проекти, включващи изкуствен интелект и 5G мрежи, с което да позиционира Hon Hai още по-добре в технологичния свят. Представители на Foxconn не са отговорили на запитванията за коментар.

Книжата на листнатата в Тайпе Hon Hai повишиха стойността си с 2,8% в петък – най-големият им ръст от 19 януари. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още