IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Годишната среща на SAP е свързана с тежки решения

Компанията търси кой да наследи председателя ѝ, докато инвеститорите са недоволни от огромното възнаграждение на изпълнителния директор

14:34 | 09.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският софтуерен разработчик SAP се изправя пред два основни въпроса, насочвайки се към своята годишна среща в сряда. Първият е за бъдещето на съоснователя и председател Хасо Платнер, а вторият - за пакета възнаграждение, който получава главният изпълнителен директор Бил Макдермот, пише Bloomberg.

Платнер, който изгради компанията до сериозен играч, вече е на 73 години, със само две години под избрания от SAP праг за пенсиониране на нейните директори. Но Платнер е ключова фигура за компанията и все още не е ясно кой ще може да поеме неговия пост.

В началото на годината бившият главен съизпълнителен директор Джим Хахеман-Снабе, който управлява компанията заедно със сегашния изпълнителен директор Бил Макдермот в продължение на четири години, а сега е в надзорния съвет, изглеждаше като потенциален наследник на поста. В допълнение към 27-те си години в SAP, Снабе е в борда на Световния икономически форум и е съветвал германския канцлер Ангела Меркел, както и други политически лидери по политиките, свързани с технологиите.

Но през февруари Siemens обяви 51-годишния Снабе за своя следващ председател. Той ще напусне надзорния съвет на SAP не по-късно от 13 юли, сочат документи, разкрити от застрахователната компания Alianz, където той също е директор.

Платнер, подобно на конкурента си Лари Елисън в Oracle, притежава голям дял акции от SAP и все още оказва голямо влияние. Периодът, в който има право да управлява, завършва през 2019 г., а политиките на SAP гласят, че членовете на надзорния съвет “трябва да са на възраст от не повече от 75 години”. Говорителят на SAP отказва да коментира кой ще наследи Платнер.

Освен това акционерите се подготвят тази сряда да порицаят решението за компенсацията на главния изпълнителен директор Бил Макдермот, която е в размер от 15 млн. долара и го прави най-добре платения изпълнителен директор в Германия.

Външни съветници препоръчват гласуване “против” миналогодишните действия на надзорния съвет, тъй като SAP не е отговорила на притесненията за възнаграждението на ръководителя.

В отговор на всичко това Макдермот заяви, че дългосрочната система за възнаграждения на директорите е свързана с “очевидни” цели, включително пазарна капитализация от над 250 млрд. евро, сочи копие на документ, който той е изпратил до служителите на компанията по цял свят. В момента пазарната капитализация на SAP е 116 млрд. евро.

Приходите на SAP от продажби растат всяка година след финансовата криза и са напът да достигнат 26 млрд. долара през 2017 г. Акциите ѝ повишиха стойността си с 40% през миналата година. Но маржовете на печалбата се колебаят през последните шест години. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още