Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Google купува нова компания за облачни услуги в опит да разшири предлагането си

Това е и най-голямата сделка на Google откакто придоби компанията Nest Labs за сумата от 3,2 млрд. долара през 2014 г.

Google купува нова компания за облачни услуги в опит да разшири предлагането си

Снимка: Ройтерс

Alphabet Inc. – компанията майка на Google, разширява бизнеса си с облачни услуги с покупката на Looker Data Sciences Inc. за сумата от 2,6 млрд. долара, съобщава Bloomberg.

Придобиването, което бе обявено в четвъртък, дава на Google нов инструмент в кампанията му да продава повече облачно пространство и софтуер. Досега компанията изпитваше трудности с по-големите си конкуренти в сектора като Amazon.com Inc. и Microsoft Corp.

Покупката идва, след като в края на миналата година компанията смени ръководителя на своето облачно звено Даян Грийн с дългогодишния мениджър на Oracle Corp. Томас Кюриан.

Още по темата

Looker, която е базирана в Санта Круз, Калифорния, помага на компании при визуализиране и анализиране на съхраняваните в облака данни.

Това е и най-голямата сделка на Google откакто придоби компанията Nest Labs за сумата от 3,2 млрд. долара през 2014 г. Всяка нова сделка на Google ще бъде следена отблизо от регулаторите, тъй като компанията е изправена пред антитръстово разследване от министерството на правосъдието в САЩ.

Малко преди 9 ч. българско време акциите на Alphabet, търгувани на американския пазар, поевтиняват с над 0,4%.

„Смятам, че това ще доведе до внимателно разглеждане (на сделката – бел. ред.), тъй като това са сложни бизнеси и има твърде много чувствителни места около малки придобивания на големи технологични компании“, посочва Дженифър Рий, анализатор на Bloomberg Intelligence.

Облачното звено е важно за Google, тъй като растежът на основния бизнес на компанията с реклама се забавя. Тя вече разполага с аналитичен капацитет, но е забелязала, че голяма част от нейните потребители също така използват Looker, посочва Томас Кюриан в интервю.

„Looker допълва аналитичните основи на Google Cloud“, смята той и посочва, че Google няма да спира Looker да работи с негови конкуренти, тъй като мнозина от неговите потребители използват повече от един облак.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Страните от ЕС завършиха оценката на рисковете пред сигурността на 5G мрежите им