IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google ще инвестира 3 млрд. евро в европейските си центрове за данни

Средствата ще бъдат отпуснати в рамките на следващите две години

13:57 | 20.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Международният технологичен гигант Google ще направи допълнителни инвестиции в размер на общо 3 млрд. евро през следващите две години, за да разшири европейските си центрове за данни. Това заяви главният изпълнителен директор на компанията Сундар Пичай в изказване от Финландия, цитиран от Ройтерс.

Инвестиционният план включва допълнителни 600 млн. евро в центъра за данни във финландския град Хамина, с което средствата, отпуснати за обекта ще достигнат 2 млрд. евро, заяви финландският премиер Анти Рине по време на съвместна пресконференция с Пичай.

Google вече разполага с център за данни в Хамина, където инвестира 800 млн. евро за реновирането на завод за хартия, който да използва като централа. През май от компанията съобщиха, че ще отделят нови 600 млн. евро за изграждането на нов обект на същото място.

Google купи мястото от фирмата за производство на хартия Stora Enso през 2009 г. Обектът се намира близо до руската граница и използва морска вода от Финския залив за охлаждане на мощностите си.

Другите центрове на компанията в Европа се намират в Холандия, Ирландия и Белгия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още