IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хакери са откраднали данни на 90 хил. клиенти на канадски банки

И двете институции твърдят, че хакерите са се свързали с тях

11:35 | 29.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Bank of Montreal и Canadian Imperial Bank of Commerce (CIBC) обявиха, че хакери може да са откраднали данните на близо 90 хил. клиенти в рамките на първата значителна подобна атака над финансова институция в страната, пише CNBC.

Bank of Montreal, четвъртата по големина банка в Канада, заяви, че се е свързала с хакерите в неделя, които твърдят, че притежават лична и финансова информация на ограничен брой клиенти на банката.

Говорител на банката изрази убеждението си, че по-малко от 50 хил. от всичките 8 млн. клиенти на банката в Канада са засегнати. Той е отказал да каже дали някой от клиентите е загубил пари в резултат от атаката.

Хакерите са заплашили да направят данните публични, обясни говорителят, допълвайки, че банката работи с властите и съдейства за извършването на разследване.

Според Bank of Montreal атаката е извършена извън страната.

Canadian Imperial Bank of Commerce, петата по големина банка в Канада, коментира, че хакерите са се свързали с нея в неделя. Те са обяснили, че по електронен път са откраднали лични данни и информация от сметките на 40 хил. клиенти на нейния бранд за директно банкиране Simplii.

CIBC твърди, че все още не е потвърдила пробива със сигурност, но е приела заплахите сериозно. Банката посочва, че клиентите на нейното основно банково подразделение не са засегнати.

И двете банки твърдят, че се свързват с клиентите и ги съветват да прегледат акаунтите си, като съобщят, ако открият нещо нередно.

Други канадски банки твърдят, че не са засегнати.

Книжата на BMO и CIBS понижиха стойността си с по 0,3%.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:20 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още