IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илия Йорданов: И малките фермери могат да правят прецизно земеделие

Обединяването на експертен потенциал с дигитални технологии подпомага автоматизацията в аграрните стопанства, посочи управителят на Ondo Solutions

14:42 | 14.07.21 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Ondo Solutions</em></p>

Снимка: Ondo Solutions

Много от земеделците не са чували или не знаят какви са ползите от допълнителната дигитализация, като например елиминацията на човешката грешка, както и увеличаването на добива, което произлиза от постигането на оптималния режим на хранене на растението чрез цифрови инструменти. Това каза за Bloomberg TV Bulgaria Интервю Илия Йорданов, управител на Ondo Solutions.

България е на последно или предпоследно място по дигитализация в земеделието. Основно засега фермерите са дигитализирали управлението на селскостопанските машини през GPS, коментира той.

„Практически по-голямата част от процеса в земеделието може да бъде дигитализирана. Единствено растежът на растенията няма как. Там си зависи от природата, колкото и да ни се иска да зависи от други фактори“, коментира Йорданов.

Той посочи, че автоматизация на процесите може да се постигне не само в закрити пространства, като оранжерии, но и на открито – на полето и в градините като се управлява напояването и торовнасянето – с контрол на количеството разтворими във водата торове.

„Трябва да имаме предвид обаче, че степента на ефективност все пак зависи от културите, които се отглеждат.  Има такива, например зеленчуците и царевицата, при които напояването и торовнасянето са много ефективни, за разлика от пшеницата например, където инвестицията в специално напояване не се отплаща и затова не се и прави“, посочи Йорданов. Той подчерта, че това трябва да се постига баланс в използването на правилния ресурс, на правилното място, в правилното време.

„За едно растение е важно правилното хранене, в правилното време, с правилното количество. Когато се ползва такава автоматизация, може да се постигне точно оптималния режим на хранене за самото растение“, подчерта експертът.

Той обясни, че комбинирането на подобна софтуерна система за автоматизация с примерно капково напояване показва, че ефектът в икономически и екологични измерители е доста добър.

„Резултатът може да бъде спестяване на вода до 80-85%. Ако става въпрос за оранжерия пък, това допълнително може да намали използваните ресурси като ток и газ", пресметна Илия Йорданов. „С други думи, въвеждането на система за автоматизация на земеделските процеси позволява на фермерите да увеличат своя марж на печалба“, допълни той.

Управителят на Ondo Solutions съобщи, че „достатъчно големите фермери вече разполагат с такава автоматизация, защото не могат да се справят без нея“.

По думите му решението на софтуерната фирма Ondo Solutions се прицелва по-скоро в по-малките и средни стопанства, защото платформата им е по-достъпна и по-лесна за конфигуриране спрямо конкурентни продукти на чуждестранни компании.

„Употребата на софтуера е възможна включително през мобилен телефон“, уточни той. Според него автоматизацията може да се случи спрямо нуждите на стопанството и е възможна както в нови, така и във вече оборудвани площи, като системата може да се нагоди към различен тип хардуер.

„Една от причините за ниската ефективност в България е всичко да се случва на ръка“, напомни Илия Йорданов, но потвърди, че пазарът натиска фермерите да вървят към автоматизация, като целта е да се повиши тяхната конкурентоспособност.

Има ли място на роботите в земеделието? Познато ли е дигиталното земеделие в България? Как се управлява дистанционно една оранжерия? Къде се прилага модерно земеделие? Ще остане ли ниска производителността на труда въпреки високата заетост? 

Повече за средствата, които са нужни за инвестиция в дигитално земеделие, възвръщаемостта на вложенията в инсталацията, начините за свързване на софтуера с различното оборудване в земеделските площи вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още