IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel очаква ръст на продажбите за първото тримесечие

Компанията отбелязва напредък в генерирането на приходи от повече различни източници, твърди изпълнителният директор

11:54 | 27.01.17 г.
<p>
	Браян Крзанич. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Браян Крзанич. Снимка: архив Ройтерс

Най-големият производител на чипове Intel прогнозира продажби за първото тримесечие, които отговарят на прогнозите на анализаторите за подобрен пазар на персонални компютри и продължаващ растеж на поръчките от собствениците на центрове за данни, пише Bloomberg.

Приходите ще достигнат 14,8 млрд. долара, плюс или минус 500 млн. долара, обяви компанията. Анализаторите прогнозираха 14,5 млрд., долара, сочи средната оценка, събрана от Bloomberg.

Главният изпълнителен директор Браян Крзанич заяви, че има напредък в опитите за генериране на приходи от повече различни източници, като колите и мобилните телефони, като същевременно отслабва зависимостта на Intel от свиващия се бизнес с персонални компютри.

Резултатите показаха, че Intel е генерирала повече продажби в няколко области, но печалбата все още е свързана предимно с търсенето на процесори за сървърни компютри в огромните центрове за данни.

Intel отчете 8% ръст на приходите до 4,67 млрд. долара на подразделението за центрове за данни, което е по-слаб растеж от дългосрочната цел на компанията. Продажбите на сървъри бяха засегнати от насочването на бизнеса към изчислителни облаци, обяви компанията.

Intel не се отказва от убеждението си, че може да се върне към двуцифрен процент на растеж на сървърните чипове, заяви Крзанич.

"Нещата ще се върнат към двуцифрените проценти“, коментира той пред анализаторите по време на обявяването на резултатите. Той отказа да прогнозира какъв точно ще е този процент.

Свиването на пазара на компютри

Бизнесът на Intel, свързан с продажбата на чипове за персонални компютри, е отбелязал 4,3% ръст на приходите за четвъртото тримесечие до 9,13 млрд. долара. За годината компанията прогнозира, че продажбите на тези компоненти ще се свият с 5-6%. Това е по-добро от предходните години, но е по-лошо от пазарните прогнози.

В краткосрочен план търсенето на персонални компютри не се свива толкова бързо, колкото беше преди, а Intel и други компании, които зависят от този пазар, "си отдъхват" до известна степен, твърди Тристан Гера, анализатор в Robert W. Baird & Co.

Продажбите на персонални компютри спаднаха с 1,5% по време на четвъртото тримесечие, което е по-малък спад спрямо предишното тримесечие, сочат данни на IDC. За цялата година продажбите са се свили с 5,7%, след 11% спад за 2016 г., когато паднаха по 300 млн. за първи път от 2008 г. насам.

Четвъртото тримесечие

Нетната печалба за четвъртото тримесечие достигна 3,6 млрд. долара, или 73 цента на акция, в сравнение със 74 цента на акция година по-рано. Приходите се увеличиха с 10% до 16,4 млрд. долара. Печалбата, като се изключат някои елементи, е 79 цента на акция. Средната прогноза на анализаторите беше за печалба от 75 цента на акция при 15,8 млрд. долара приходи от продажби.

Коригираният брутен марж се сви до 63,1% от 64,8% година по-рано, обявиха от Intel. Той ще бъде 63%, плюс или минус няколко процентни пункта, през сегашното тримесечие, коментираха от компанията.

Intel прогнозира, че годишните ѝ приходи за 2017 г. ще са непроменени спрямо 2016 г. Прогнозата включва продажбата на Intel Security Group, обявена миналата година. Анализаторите прогнозират 4% ръст на годишните приходи.

Компанията планира да увеличи разходите си през 2017 г. - за нови фабрики и оборудване – до 12 млрд. долара, което представлява увеличение с около 2 млрд. долара спрямо миналата година. Компанията разширява производството на своите нови чипове за памет.  

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още