IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран слага ислямска бурка на интернет

Национален интранет и тотален контрол на режима ще замени интернет в Иран

17:32 | 30.05.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Клиент на интернет кафе в Техеран в началото на май. Сайтове като Facebook, Twitter, YouTube и други бяха блокирани в навечерието на президентските избори.<em> Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>

Клиент на интернет кафе в Техеран в началото на май. Сайтове като Facebook, Twitter, YouTube и други бяха блокирани в навечерието на президентските избори. Снимка: Ройтерс 

Иран ще даде нов принос в интернет цензурата. Според разработка на Wall Street Journal, цитираща анонимни източници, ислямската държава планира да изключи гражданите си от глобалната мрежа и да я замени с нова – собствено производство. Иранският интранет, разбира се, ще бъде строго ограничен.

Националният интранет ще бъде истинска халал мрежа (халал е термин, обозначаващ всички позволени неща и дейности според исляма), която "ще възприеме всички етично-морални стойности на исляма", твърди Али Агамохадиши от иранското икономическо министерство. Според експерти обаче режимът злоупотребява с религиозните традиции на исляма и насърчава съживяването на средновековни практики на "ислямското право", като ги прави неизменна част от държавния терор. Според представители на властите промяната се предприема, за да се възпре инвазията на западните идеи, които "могат да увредят ислямските морални ценности".

По думите на иранския министър на телекомуникациите Реза Багери Асл, повсеместният държавно контролиран интранет ще бъде създаден в рамките на 2 години, а около 60% от домовете и бизнес предприятията в държавата ще бъдат свързани за много по-кратко време. Предвижда се достъп до конвенционалния интернет да имат само банките, правителствените учреждения и някои големи компании. През 2008 г. правителството инвестира един млрд. долара в развитието на интернет инфраструктурата. По данни на международния съюз за далекосъобщенията (ITU) към ООН 11 от всеки 100 иранци са активни в интернет. По принцип младите хора са добре образовани и могат доста добре да се оправят в мрежата.

Според анализ на инициативата Opennet на няколко големи западни университета Иран разполага с една от най-мащабните в света контролиращи и филтриращи системи за интернет. Рутирането на целия интернет протокол през прокси сървъри позволява проследяването и протоколирането на некодирана интернет комуникация, включително електронна поща, кратки мигновенни съобщения и самото сърфиране. Интернет в ислямската държава се предоставя едва от няколко провайдъра, които предоставят достъп на домакинствата. Всичко обаче се разпределя централно от сървъри и мрежи на държавно контролираната компания Telecommunication Company of Iran (TCI).

Въпреки плановете на правителството обаче все още не е ясно дали технически е възможно напълно да се отреже достъпът до глобалната мрежа. Подобна мярка не само ще попречи на хората да ползват свободно интернет, но е твърде вероятно да ограничи и чуждестранните инвестиции, което ще спре технологичното развитие на страната.

Чуждестранните анализатори обаче са на мнение, че това е просто реакцията на един изплашен режим, който видя как интернет влияе на арабските революции в Северна Африка и Близкия Изток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
stoian777
преди 12 години
Това е чистокръвен ИСЛИЯМСКИ ЦИРК. Бог да ни пази от такива ...как да го нарека незнам, ама е отвратителна простащина това. И тук в България тези хора са същите и до къде ще ни докарат с глупавия си фанатизъм просто не знам. Това е изключителна дискриминация и в 21 век това глупаво деяние, а и останалите им глупости са връщане назад поне със 100 години, ама защо идват на запад, а не си останат да си живуркат в глупоста ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Тези не може да се развалят от западни идеи. нима запъртък може да се развали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още