IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как пандемията ще промени концепцията за умния град?

Все повече се мисли за устойчиви интелигентни решения за града, твърди главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов

17:47 | 17.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Как пандемията ще промени концепцията за умния град?

:

InvestorBG · Update подкаст епизод 31: Кои технологии ще направят градовете ни умни?
 

Пандемията променя начина, по който мислим за формирането на градовете ни в бъдеще и все по-често се дава като пример за движеща сила за ускоряване развитието на умните градове. Това заяви в технологичния подкаст „Update” на Bloomberg TV Bulgaria главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов.

Пример за това е проектът Net City в Китай, чрез който вече са взети повече мерки за устойчивост, твърди той. Така вече се залага на „повече зелени градини по покривите, по-малко инфраструктурна подкрепа за замърсяващи околната среда автомобили, повече използване на изкуствения интелект за взимане на решения“, обобщи Бойчо Попов.

„Въпреки че пандемията не е нещо типично, благодарение на нея се обръща внимание на системите за реагиране при спешни случаи, които се оптимизират допълнително“, твърди той.

Същевременно киберзащитата остава изключително сериозен проблем и за умните градове, тъй като много често те ще бъдат централизирано управлявани. „Именно това централизирано управление може да ги превърне в много удобна жертва на атака“, коментира Попов. „Ако централизираното управление стане жертва на хакерска атака, потенциалното въздействие върху системите, живота на жителите може да бъде доста сериозно“, посочва той.

По думите му пробивите в системите на Colonial Pipeline и на други компании в последните седмици показват в каква голяма степен различни области на живота зависят от оператори на услуги, за които дори не се замисляме. Ето защо свързаните с тази технология рискове са наистина доста сериозни.

Бойчо Попов припомни, че най-притегателни цели при подобни атаки към умните градове биха били системите за аварийно предупреждение, уличното видео наблюдение и пътната сигнализация. При тях може да се стигне до най-сериозни и най-големи смущения, щети и негативни последици при хакване.

„Считаните за най-малко притегателни системи са интелигентните системи за отпадъци и сателитно откриване на течове на вода“, коментира още той.

Как дигиталните близнаци ще помогнат на умния град да се развие, каква ще е ролята на 5G мрежите и какви нови работни места можем да очакваме в интелигентните градове чуйте в записа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още