IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще изглежда домът ни след 10 години?

Разбира се, когато умните ни домове научават повече за нас, поддържането им в безопасност ще стане още по-важно

08:33 | 18.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Unsplash</em></p>

Снимка: Unsplash

Часът е 6 сутринта, а будилникът звъни по-рано от обикновено. Това не е някаква авария или грешка: интелигентният часовник сканира графика ви и го коригира, защото сутринта имате голяма презентация във фирмата. Вашият душ автоматично се включва и затопля до предпочитаните от вас 40 градуса. Електрическата кола е готова за офиса, заредена от слънчевите панели или вятърната турбина на вашия покрив. Когато се приберете по-късно, чака ви неочакван пакет, доставен с дрон. Отваряте го, за да намерите лекарство за настинка. Оказва се, че здравните сензори, вградени във вашата баня, са открили признаци на предстоящо заболяване и са направили поръчката автоматично. Добре, че тази презентация вече е зад гърба ви.

Това поне е утопичната версия на интелигентния дом, която съществува от 10 години. Шведската изследователска фирма Berg Insight казва, че до 2022 г. 63 милиона американски домове ще се квалифицират като „умни“, като всичко ще бъде свързано с интернет - крушки и камери, които ни позволяват да шпионираме домашните си любимци от офиса (в САЩ през 2018 г. има общо близо 130 милиона домове). Но експертите казват, че след десетилетие ще преминем от включване и изключване на осветление с гласовете си към „пълно потапяне в Интернет на нещата (IoT)“. Благодарение на напредъка в изкуствения интелект, най-умните домове ще могат наистина да научават много неща за своите собственици или обитатели, като в крайна сметка ще предвиждат техните нужди. Развитието в роботиката ще ни даде машини, които предлагат помощ при почистването, готвенето и други дейности. Новите сензори ще следят нашето благосъстояние. Централно място за всичко това ще заемат данните, които интелигентните домове събират, анализират и след това ползват, като те ще помагат за превръщането на къщите на бъдещето от обикновена колекция от приспособления и аксесоари в наистина „умни“ домове, пише в свой анализ Тhe Time.

Цялата тази автоматизация идва на висока цена: потребителите ще похарчат 123 млрд. долара за IoT джаджи до края на 2021 г., показват данни на консултантската фирма ABI Research, сума, който вероятно ще се увеличи след това. Освен в свързаните с интернет телевизори, производителите насочват своите бюджети за научноизследователска и развойна дейност и маркетинг в приспособленията за домашно наблюдение и сигурност - те ще държат 22,6% от пазарния дял на интелигентния дом до 2023 г., изчислява изследователската фирма IDC.

Следват интелигентните високоговорители и осветителното оборудване - далеч назад, съответно с 15,4% и 11,8%. Вече има поне 7 милиарда свързани IoT устройства според компанията за проучване на пазара IoT Analytics. Но тъй като технологията за интелигентния дом става по-лесна за използване и ползите от нея стават все по-ясни, индустрията е готова да излети. „Очаква се постоянният растеж да продължи ... тъй като потребителите купуват множество устройства за домовете си и тъй като глобалната наличност на продукти и услуги се увеличава“, твърдят от IDC. 

Разбира се, когато домовете ни научават повече за нас, поддържането им в безопасност ще стане още по-важно. Всяко устройство, свързано към интернет, е потенциална цел за хакерите. Когато говорим за устройства, които могат да отключат домовете ни отдалеч, да надникнат в дневните ни с помощта на камери и да съберат нашите най-чувствителни и лични данни, киберсигурността ще стане още по-жизненоважна. Който и да е масивен пробив може да бъде катастрофален за индустрията, казва Даниел Кули, главен стратегически директор в производителя на електронни компоненти Silicon Labs,. „Наричам го събитие за масово убийство на  Internet of Things“, казва той.

Редица технологични разработки ще стимулират технологиите за интелигентен дом далеч отвъд това, което се предлага днес. Иновациите в изкуствения интелект например изменят почти всичко в живота ни, включително домовете ни. Вероятно вече използвате някаква джаджа с гласов асистент, задвижвана от изкуствения интелект, за да получавате най-новите новини или прогноза за времето всяка сутрин. Но в интелигентния дом на бъдещето тези платформи с изкуствен интелект могат да служат като мозък за цели домове, да учат за обитателите и да координират и автоматизират всички техни различни интелигентни джаджи. IoT компанията Crestron например работи върху софтуер, който проследява навиците на човек, като например коя музика иска да чуе сутрин или кои светлини искат да бъдат включени в определен час от деня. След това, след като разбере предпочитанията на потребителя, софтуерът  автоматично пуска точно правилните плейлисти или затъмнява светлините преди лягане. „Това наистина е следващата еволюционна стъпка към истинската автоматизация“, казва Джон Кланси, ръководител на жилищния бизнес на Crestron.

Роботите също ще имат роля в интелигентния дом на бъдещето. Интелигентни прахосмукачки като Roomba на iRobot вече почистват след нас, докато продукти като Aibo, роботизираното куче за деца, показват как могат да ни правят компания като домашен любимец.

А що се отнася до бъдещето? Компанията за роботизирани мебели Ori Living работи с Ikea върху мебели, които се променят според вашите нужди, премахвайки леглото, когато имате нужда от бюро или скривайки гардероба ви, когато вечеряте.

Дизайнерската компания Design3 показа концепцията за робот за интелигентния дом, CARL. Покритият с плат робот бавно се търкаля в дома ви, активирайки прибиращите се камери и сензори, за да открие съмнителни неща, да ви уведоми за източници на топлина или влага във ваше отсъствие или да държи под око вашия домашен любимец.

Прототипът на CARL

А компанията за компютърни чипове Nvidia работи върху интелигентна роботизирана ръка, която може да действа като личен готвач за собственика си, като прави всичко - от нарязване на зеленчуци до помощ при почистването. Това може да бъде особено полезно за заети родители или потребители с увреждания. Ако такова устройство влезе в производство, камерите и сензорите могат да му помогнат да предотврати случайно нараняване на невинен наблюдател, който се е запътил към хладилника за бързо хапване преди заспиване. 

Иновативни решения предлагат и все повече български компании. Въпреки че продажбите им до голяма степен са насочени към по-големи чуждестранни пазари, продуктите им могат лесно да бъдат поръчани и тук. Знаков за България производител на подобна технология е базираната в София Алтерко. Технологичната компания "Алтерко роботикс", част от холдинга "Алтерко", предлага още от 2017 г.  умни устройства за автоматизация на домовете от серията Shelly. Портфолиото на компанията включва преходника за контакт Shelly Plug, умната крушка Shelly Bulb, детекторите за дим и влажност Shelly Smoke и Shelly H&T, както и система за наблюдение. 

Като цяло цяло продуктовата серия Shelly слага край на една от най-разпространените потребителски тревоги: „Дали изключих ютията?!“

Приложенията за здраве ще стимулират поне част от растежа на интелигентния дом през следващото десетилетие. Камерите и сензорите, вградени в хладилниците, ще предложат по-питателни и полезни алтернативи, ако хората прекалено често посягат към сладките газирани напитки. Подобна технология в шкафчетата за лекарства ще провери дали обитателите са взели своите дажби. А сензорите ще се заселят дори в тоалетните, за да проверят за признаци на потенциални здравословни състояния, като сканират човешките екстременти, преди да бъдат измити. Фирмата за тоалетни принадлежности Toto експериментира с тоалетни за вземане на проби от урина, докато друга компания е подала патенти за устройства, включително огледало, което има за цел да наблюдава здравето на потребителите само чрез анализ на кожата им. Домовете ще имат и собствени здравни сензори, които проверяват за проблеми като увреждане на водата, навлизане на вредители и др., предупреждавайки собствениците за всички потенциални проблеми, преди да станат много по-скъпи за отстраняване.

Всичко това учене и сканиране, което ще извършва интелигентният дом на бъдещето, разбираемо може да породи опасения относно поверителността. Всъщност някои устройства за интелигентен дом вече са били цели на хакери, независимо дали става дума за достъп до данните, които те държат, или за използването им като инструменти в по-големи схеми за киберсигурност. През 2016 г. хакерите пробиха стотици хиляди несигурни IoT устройства, след което ги използваха за изпращане на фалшив интернет трафик към целеви уебсайтове с надеждата да ги разбият; инцидентът временно осакати интернет връзките в части от Северна Америка и Европа. 

Може да има проблеми и от законово естествено. Законопроект, представен от сенатора на Вирджиния Марк Уорнър през 2019 г. в САЩ, накара правителството да установи минимални изисквания за сигурност за интелигентни устройства, използвани от федералните агенции; подобни изисквания в крайна сметка могат да се превърнат в стандарт за индустрията като цяло, но все още е рано за това.

И така - по-вероятно е някой ден да се окажете в свързан дом, независимо дали го искате, или не. Архитект Майкъл Гарднър, основател на строителната фирма Luxus Design Build, казва, че все повече домове се строят „интелигентно“ от нулата. „Това е толкова неразделна част от дома, че го проектираме от самото начало, докато досега технологиите винаги са били последващи и наваксващи“, казва той. В крайна сметка, хората ще гледат на технологията за интелигентен дом така, както гледат на електричеството, хладилника или климатизацията. Технологията за интелигентен дом и данните, които тя събира, ще бъдат „като водопроводни инсталации“, казва Кули от производителя на електронни компоненти Silicon Labs. „Ще разчитаме на тях“. 

Умният дом е само един аспект от концепцията за умните градове. В рамките на второто издание на конференцията на Investor.bg Knowledge City експертите в студиото ще разгледат и решения за интелигентни транспортни системи, успешни примери от умни градове в Европа, възможностите за партньорства на бизнеса с институциите, но също така и темата за екоиновациите и енергийната ефективност и иновациите за градската среда.

Новото издание на конференцията Knowledge City се организира в особено специална година за Investor.bg – тази година най-четеният икономически сайт в България празнува 20-ия си юбилей и по този повод е подготвил серия активности  в рамките на кампанията си. Стартът на дигиталната стрийминг платформа за събития Investor Media PRO e част от тази кампания.

Knowledge City се провежда с подкрепата на Алтерко, A1, Риск Инженеринг, TollPass, Банка ДСК, Интерком Груп и Явор, Леново България.


Медийни партньори на събитието са Bulgaria ON AIRDnes.bgMoney.bgГрадът Медиа ГрупKmeta.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още