IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога да очакваме нови правила за работа с изкуствен интелект в ЕС?

Ако нещо по веригата даде дефект е много трудно от юридическа гледна точка да се установи как да се потърси отговорност, посочи доц. Мартин Захариев

22:47 | 28.04.21 г.
<p>
	Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

"По отношение на отделните видове рискове Проектът за регламент на Европейската комисия, който е обявен в момента, възприема подход, основан на риска, и вижда четири вида риск – неприемлив риск, несъвместим с фундаменталните права и свободи на хората; висок риск – технологии, които могат да имат сериозно влияние върху нашите права и свободи; ограничен риск – необходими са засилени критерии за прозрачност; минимален риск", посочи експертът.

По думите на Захариев се очаква сложен законодателен акт в края на тази или началото на следващата година, както и ревизия в специфичното законодателство на Евросъюза.

"Стратегията на ЕС е да се изгради надеждна правна рамка, в центъра на която е човекът“, отбеляза доц. Захариев.

Той коментира и регламента за неприкосновеността в сферата на дигиталните комуникации, който се очаква в края на тази или началото на следващата година.

"Първа доставка на книги с дрон ще бъде осъществена у нас на 24 май в Перник, като инициативата е на Университета по библиотекознание и информационни технологии", информира още доц. д-р Мартин Захариев.

Как са защитени човешките права в новите технологии? Кои бизнеси ще са засегнати от персонализираните услуги?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още