IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са най-зелените технологични компании в света?

Някои пазарни лидери успяха да премахнат отровните химикали, сега остава да проверят произхода на влаганите минерали и да намалят ползването на енергия, се казва в доклад на Greenpeace

07:55 | 11.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Кои са най-зелените технологични компании в света?

В седемнадесетото издание на пътеводителя за зелена електроника, който се издава от неправителствената организация Greenpeace, лидер е американският концерн Hewlett-Packard с 5,9 от общо 10 възможни точки.

В класацията си Greenpeace класира 15 водещи в света производители на компютри, телефони и телевизори въз основа на техните практики за употреба на отровни химикали, рециклиране и мерки срещу промените в климата.

Непосредствено след водача Hewlett-Packard са класирани щатският производител на компютри Dell (трети по пазарен дял в света след HP и Lenovo) и финландският производител на телефони Nokia. В дъното на класацията е производителят на Blackberry – канадската компания Research In Motion, която е ново попълнение в ранглистата.

В най-новото издание на доклада си Greenpeace е въвел допълнителни критерии, като ползване на хартия от тропически гори и жизнения цикъл на даден продукт. Нов критерий за оценка е и ползването на минерали, добити в конфликтни региони. Така например според организацията добивът на колтан (индустриалното наименование на рудата колумбит-танталит), който се вгражда в мобилните телефони, е причина за постоянните граждански войни в Конго.

„Някои пазарни лидери успяха да премахнат отровните химикали от производството си“, казва Том Доудал, експерт от Greenpeace International. „Сега ги призоваваме да проверят произхода на влаганите минерали и да намалят ползването на енергия в целия производствен процес“, добавя той.

В предишен свой доклад - „Make IT green: Cloud Computing and its Contribution to Climate Change”, Greenpeace прогнозира, че вредните емисии от парникови газове на IT корпорациите ще се увеличат с над 70% в периода 2007-2020 г.

Вижте пълната класация в галерията!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още