IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комисия в САЩ заведе дело срещу Amazon

Целта е търговецът да бъде принуден да изтегли проблемни продукти

13:22 | 15.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Courtney Pedroza/Bloomberg</em></p>

Снимка: Courtney Pedroza/Bloomberg

Американската комисия за безопасност на потребителските продукти (CPSC) заяви, че е завела дело срещу Amazon.com, за да принуди търговеца на дребно да изтегли стотици хиляди опасни продукти, които е разпространявала през своята платформа, предава Ройтерс.

С 3 гласа срещу 1 CPSC е гласувала да подаде административна жалба, в която се казва, че базираният в Сиатъл гигант носи законова отговорност да изтегли продуктите, тъй като те носят сериозен риск от нараняване или смърт на потребителите.

Продуктите включват 24 хил. детектора на въглероден оксид, които не са можели да се изключат, близо 400 хил. сешоара, на които липсва необходимата защита срещу токов удар, както и други проблемни стоки, твърди CPSC.

„Трябва да открием как да се справяме по-ефективно с платформи на трети страни и как най-добре да защитим американските потребители, които разчитат на тях“, твърди изпълняващият длъжността председател на CPSC Робърт Адлър.

Регулаторът допълва, че Amazon е предприела неуточнени действия за някои от продуктите, но не е било достатъчно.

Amazon посочва в изявление, че е „неясно“ защо CPSC е отхвърлила предложенията ѝ за разширяване на програмата за изтегляне, включително на продукти на външни търговци.

Компанията твърди, че е премахнала „по-голямата част“ от въпросните продукти от магазина си и е предложила пълно възстановяване на средствата на клиентите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още