IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КРС: Недопустимо е да има мълчалив отказ от фактури

60% от жалбите срещу мобилните оператори са основателни, съобщи председателят на Комисията Васелин Божков

09:34 | 01.09.16 г.
КРС: Недопустимо е да има мълчалив отказ от фактури

Не е правилно да има мълчалив отказ от получаване на фактури и Комисията за регулиране на съобщенията е задължила всички оператори да изпращат фактури на своите клиенти. Това обясни в ефира на БНТ председателят на Комисията Веселин Божков.

За да спре получаването на фактура, потребителят трябва изрично да заяви това свое желание.

Неполучаване на фактура е само част от жалбите, които потребителите изпращат в КРС. През последните години те намаляват, но от началото на годината са около 1,6 хил. Около 60% от тях са основателни, допълни още Божков.

Той посочи, че оплаквания на клиентите на телекомите са свързани още с предлагане и съответно плащане на услуги, които всъщност мобилният оператор няма възможност да предоставя - например за мобилен интернет или мобилна телевизия.

"Над 300 жалби имаме в този аспект", посочи председателят на КРС.

Потребителите на мобилните оператори се оплакват още от нежелани търговски SMS-и, от които отказването е трудно, и от проблеми при прехвърляне към друг оператор. Има проблеми и по отношение и на покритието на операторите.

Божков припомни, че КРС налага 60 хил. лева санкция за отказ от прехвърляне на номер, тоест смяната на оператора и запазването на номера, или нарушаване на самата процедура. "По нормативни документи преносимостта на номера трябва да стане в рамките на два дни", съобщи той. Задълженията не са основание за отказ от преносимост, категоричен беше Божков.

Непълното покритие на мобилните оператори на територията на страната е проблем, който ще бъде решен до края на 2016 година или в началото на 2017 година, обеща Божков. Операторите са изготвили електронни карти с покритието, което имат и те ще бъдат унифицирани за територията на цялата страна. Картата ще бъде готова до 16 ноември 2016 година.

Така потребителите ще могат да сравнят обявеното и реалното покритие, което предлага съответния мобилен оператор. Проверките на КРС са показали, че проблеми с покритието има в 43 населени места в България. Операторите обаче заявяват, че са покрили 99,96% от територията на страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още