IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Квоти за въглеродни емисии за 30 млн. евро са откраднати в ЕС

Спот сделките с квоти за въглеродни емисии са преустановени за поне една седмица

10:17 | 21.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Квоти за въглеродни емисии за 30 млн. евро са откраднати в ЕС

Квоти за въглеродни емисии за общо 30 млн. евро са били откраднати от Европейската схема за търговия с емисии (EU ETS), съобщава Financial Times, цитирайки данни на Европейската комисия (ЕК). 

В резултат на това търговията с въглеродни емисии в Европейския съюз (ЕС) е преустановена почти изцяло на различните борси на Стария континент, в това число на ICE Futures Europe, Nasdaq OMX Commodities Europe и на базираната в Лондон LCH.Clearnet.

„Няма никакъв смисъл да се отрича, че това е доста сериозно", каза Хенри Дъруент, който е ръководител на Международната асоциация за търговия с емисии в Брюксел.

Решението на борсовите оператори да преустановят търговията с квоти дойде след заповед от страна на ЕК в сряда да бъдат спрени спот сделките с квоти за въглеродни емисии за поне една седмица заради отритите нарушения в сигурността.

Следователи разследват кражбите на квоти за въглеродни емисии, които са извършени, след като хакери са прехвърлили кредити за въглеродни емисии към други сметки.

Най-голямата борса на въглеродни емисии в света Bluenext, започна да ограничава търговията още в сряда сутринта и преустанови изцяло дейност преди съобщението на ЕК.

Спот търговията бе спряна в четвъртък, но компаниите все още търгуват с фючърси, които са по-голямата част от изтъргувания оборот в Европейската схема за търговия с емисии.

Пробивът в сигурността на системата обаче е засилил опасенията на търгуващите с въглеродни емисии да не получат откраднати квоти, които след това ще трябва да върнат.

Целта на Европейската схема за търговия с емисии е да подпомогне ценообразуването на въглеродните емисии.

ЕК съобщи, че първите проверки след скорошните хакерски атаки показват, че сумата на откраднатите квоти е 30 млн. евро.

Европейска схема за търговия с парникови емисии ETS стартира през 2005 година и е най-голямата в света. През миналата година оборотът на изтъргуваните в рамките на схемата квоти надмина 90 млрд. евро. Схемата обхваща над 10 хил. промишлени инсталации в 27-те страни членки в ЕС, плюс Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

Кражбите са разкрили различия в стандартите за сигурност между националните регистри в отделните страни, където се съхранява информацията за квотите.

Според ЕК атаките са били координирани, но засега техният произход остава неясен.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още