IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай се призна за най-големия замърсител с парникови газове

Според учени след 2006 - 2007 г. Китай е надминал САЩ като най-голям източник на въглеродни емисии

13:48 | 24.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Китай се призна за най-големия замърсител с парникови газове

Китай изненадващо призна през тази седмица, че е най-големият източник на парникови газове в света, с които се замърсява атмосферата и се причинява парников ефект.

Бурно развиващата се азиатска икономика обаче ще продължава да защитава правото си да увеличава своите въглеродни емисии по време на международната конференция за климатичните промени, която ще се проведе на 29 ноември в Канкун, Мексико, пише Ройтерс.

Според учени след 2006-07 година Китай е надминал САЩ като най-голям източник на парникови газове в света. Щатите бяха най-големият замърсител на атмосферата през 20-и век.

Въпреки мащабите на своите въглеродни емисии Пекин ще продължава да защитава тезата, че развитите страни, а не развиващите се, са тези, които трябва да съкратят най-много своите емисии на парникови газове, защото са основен виновник за натрупването им досега.

Проблемът с емисиите на въглероден диоксид събуди ожесточени спорове между икономисти, политици и учени от една страна, както и между развиващи се и развити страни от друга.

През 2009 г. китайските емисии на въглероден диоксид, който е основният парников газ от изгарянето на въглища, нефт и газ, достигнаха 7,5 млрд. тона, което представлява повишение от 9% спрямо 2008. Делът им от световните въглеродни емисии възлиза на 24%, по данни на BP.

В рамките на Протокола от Киото всички богати страни се съгласиха да се обвържат с правни цели за ограничаване на емисиите, като единствено САЩ отказа да се присъедини към споразумението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Видео виж още

Коментари

Финанси виж още