IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде е пресечната точка между научната фантастика и медицината?

Дигитални татуировки ще събират важни данни за нашето здраве, твърди основателят на Webicina

13:38 | 04.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Новите технологии засягат всички области и медицината е една от тях. Проблемът е, че светът не е подготвен за технологичната революция, която предстои в сферата на здравеопазването, заяви основателят на уеб базираната компания Webicina д-р Берталан Меско по време на конференцията IBM SEE BusinessConnect.

По думите му за широкото навлизане на стетоскопа в медицината са били необходими цели 30 години, като в началото той е изглеждал като проста дървена тръба. Въпреки това тя е плашела дори самите лекари, които не са имали желанието да работят с нови технологии. Днес новите стетоскопи вече могат да записват данни за сърдечния ритъм, така че лекарят да може да прави сравнения и да допуска по-малко грешки, коментира още експертът.

Същевременно новите устройства, измерващи здравни показатели, стават все повече по цял свят и излизат смело на пазара. Всичко това има общо с тенденцията за свързаните устройства или навлизането в ерата на интернет на нещата. Въпросните джаджи не просто ни помагат да разбираме повече за здравето ни, но и събират огромни обеми от данни от нас. По прогноза на IBM медицинските данни, събирани от устройствата, се очаква да се удвояват на всеки 73 дни до 2020 г.

Този огромен темп на растеж подсказва нещо важно. Лекарите, като хора, вземащи ежедневно важни решения, се нуждаят от много информация, от достъп до всякакви медицински изследвания и проучвания, но нямат капацитета и времето да боравят с толкова данни. От своя страна суперкомпютрите като Watson имат възможността да се превърнат във важен помощник в света на медицината.

„Практическата медицина е изкуство и няма да бъде изместена от компютъра. Ако имаме подходящите умения, технологиите могат само да ни помогнат“, коментира Меско.

Той прогнозира, че устройствата, които виждаме в момента на пазара, едва ли ще имат дълъг живот, защото се задава нещо много по-интересно и може би по-успешно. Става дума за дигитални татуировки, които ще правят всички важни медицински измервания, от които се нуждаем, за да ни подсказват как е по-добре да се грижим за себе си.

„Щом не слушаме собствените си биосензори, може би е време да послушаме други. Това ще промени медицината напълно“, обобщи Меско.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още