Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Ли Къцян: Компании не шпионират в полза на Китай

Това противоречи на законите, коментира китайският премиер по време на пресконференция

Ли Къцян: Компании не шпионират в полза на Китай

Снимка: Архив Ройтерс

Китайският премиер Ли Къцян заяви, че правителството на страната не иска компании да шпионират в негова полза и няма да прави нещо подобно и в бъдеще, пише Wall Street Journal.

На въпрос по време на пресконференция днес за конкуренцията между САЩ и Китай и дали Пекин принуждава фирми да извършват шпионаж, Ли първоначално не отговори, но по-късно се върна към темата, за да отрече твърденията.

„Нека ви кажа ясно, че това не отговаря на китайското законодателство. Това не е начинът, по който се държи Китай“, коментира Ли. „Ние не правим това и няма да го правим и в бъдеще“.

Ли Къцян до момента е човекът на най-високо държавно ниво, от което са коментирани обвиненията на САЩ, натежали върху Huawei Technologies. Китайският производител на телекомуникационно оборудване е обвиняван от Съедините щати, че носи рискове за сигурността, тъй като компанията не може да се противопостави на исканията на Пекин да шпионира в негова полза. Компанията е смятана за особено важна в Китай и ключ за постигане на целите за доминация в пускането на следващото поколение мрежи по целия свят, известни като 5G.

Още по темата
В коментара си премиерът Ли не спомена Huawei и даде оптимистична оценка на отношенията на САЩ и Китай въпреки разногласията им по отношение на търговията и сигурността. Той твърди, че разделянето на двете икономики не е възможно и очаква търговските преговори да достигнат до положителен резултат за страните.

В рамките на продължилата два часа и половина пресконференция Ли показа позитивната си нагласа към възможностите на правителството да подкрепи икономическия растеж и да се справи със спада, който до голяма степен изненада китайските лидери.

По думите на Ли, за да стимулира растежа, правителството намалява данъците и други тежести върху бизнеса и обмисля намаляването на някои лихвени проценти, както и дела от средствата, които банките трябва да оставят в резерв.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Мъск: Tesla има шанс за рекордно тримесечие