IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

McDonald’s и Starbucks ще участват в тест на китайската дигитална валута

Страната работи по проекта от няколко години, но за него се знае малко

16:14 | 24.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

McDonald’s и Starbucks са сред компаниите, които се включват в нова пилотна програма за предстоящ дигитален китайски юан, пишат държавни медии на азиатската страна. Втората по големина икономика в света продължава с изпълнението на плана си за своя електронна валута, предава CNBC.

Китайската народна банка, централната банка на страната, разработва въпросната валута през последните няколко години. Въпреки че са разкрити твърде малко подробности, е малко вероятно да бъдат последвани стъпките на биткойна, който подкрепя анонимността и децентрализацията.

Дигиталният юан ще бъде емитиран от Китайската народна банка, а във фокуса на проекта попада задачата разплащанията да се случват по-бързо и по-лесно.

McDonald’s, Starbucks и Subway са трите американски фирми от общо 19 компании, които ще се включат в тестовете на дигиталната валута в азиатската държава, пише държавната медия Securities Times.

Това ще се случи в район, който се намира на около 140 км югозападно от Пекин – личен проект на президента Си Дзинпин за създаването на нов икономически център. Не е ясно колко е напреднала програмата за дигиталната валута от започването ѝ през 2017 г.

В реч, която изнесе вчера, Си подчерта, че страната ще засили разработките на 5G, изкуствен интелект и други технологии.

И трите американски компании, участващи в проекта, не са открити веднага за коментар по въпроса.

Новината за пилотната програма, която изглежда се фокусира върху търговията на дребно и кетъринга, следва друг скорошен тест, в който дигиталният юан е бил ползван, за да се дават субсидии за транспорт на местни работници.

Предвидени са и по-нататъшни тестове, които ще се състоят преди Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г., твърди Китайската народна банка според държавната информационна агенция Xinhua.

Централната банка ясно подчертава, че дигиталната валута все още не е пусната официално.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още