IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мобилният конгрес в Барселона възражда надеждите за повече събития на живо

Конгресът възприе хибриден модел на работа, защото част от изложителите не искаха да присъстват на място

20:20 | 02.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Може най-големите му събития да се излъчваха на екран, но по-малкият и по-тих „хибриден“ Световен мобилен конгрес (MWC) даде на мнозина надежда, че събитията на живо могат да имат успех и по време на пандемия, предава Ройтерс.

За онези, които успяха да стигнат до Барселона, нямаше партита, имаше много по-малко събития, отколкото през минали години, а единственият алкохол, който се предлагаше, беше в дезинфектантът за ръце.

Това, което трябваше да има всеки на MWC тази година, беше негативен тест за Covid-19, FFP2 предпазна маска и бадж за проследяване на контактите, след като 30 хил. души преминаха през местата за тестване и следваха еднопосочна система за движение, за да намалят риска от заразяване.

На всяка бутка за тестване армия от доброволци внимателно сканираше кодовете за проследяване на контактите, а на всеки ъгъл посетителите бяха подсещани да спазват дистанция или да носят маската си съгласно правилата.

Индустрията за събития, в която попадат и конференциите и която беше оценена на 1,14 трлн. долара през 2019 г. от Allied Market Research, беше спряна заради пандемията.

Въпреки че някои компании се пренасочиха онлайн, участниците в индустрията работят по начини, чрез които да се върнат към нормалната си работа.

Едно от събитията, което чакаше да види дали MWC ще пожъне успех в минимизиране разпространението на Covid-19, е най-голямата технологична конференцията в Европа Web Summit, която се подготвя да посрещне хора на място в Лисабон през ноември.

„Вълнуваме се да видим, че хората посещават технологични събития... MWC беше първото на живо, а това никога не е лесно“, коментира главният изпълнителен директор на Web Summit Пади Косгрейв, допълвайки, че фирмите вече ще имат по-голям интерес към посещаването на подобни събития.

Но ограниченията и привлекателността на хибридния модел бяха подчертани от участието на главния изпълнителен директор на Tesla, което въпреки че се предаваше през уебкамера, успя да създаде еуфория у публиката.

Организаторите определиха конгреса в Барселона като стъпка към нормалността, преди следващото издание през февруари 2022 г., а повечето посетители приветстваха завръщането му, въпреки по-малкия мащаб и отсъствието на големи имена като Ericsson, Sony и Nokia.

„Covid-19 ни отправи предизвикателство. Трябваше да разработим нови здравни протоколи и такива за сигурност, както и хибридна платформа, но го направихме“, заяви Матс Гренрид, генерален директор на асоциацията на телекомуникационната индустрия GSMA, която понесе голяма загуба след като миналата година отмени MWC.

Събитието не разкрива колко заразени с Covid-19 е установило.

„Хората, които дадоха положителни проби, бяха установени преди да влязат на събитието... Потвърждаваме, че са под грижата на здравните власти и ситуацията остава под контрол“, коментира говорителка на GSMA.

Здравните власти в Каталуния не са отговорили веднага на запитването за коментар. Регионалният здравен орган тази седмица предупреди, че има скок на броя на новозаразените, предимно сред младите хора, като това е свързано с разпространението на Делта варианта.

Въпреки че редица големи изложители като Huawei ограничиха физическото си присъствие на MWC, а броят на посетителите се равнява на около една трета от този през предходни години, гостите в Барселона приветстваха възможността да възродят стари бизнес отношения и да създадат нови контакти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още