IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск е спечелил 11 млрд. долара през 2020 г.

В същото време изпълнителният директор на Tesla все още не може да превърне печалбата си от акции в реални пари

20:29 | 06.05.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Основателят и главен изпълнителен директор на производителя на електрически превозни средства Tesla Илон Мъск е спечелил около 11 милиарда долара през последната година, съобщава БГНЕС, цитирайки списание Forbes.

Това се е случило поради факта, че през 2018 г. Мъск се е съгласил да плаща възнаграждение не в пари, а в акции, когато се постигнат определени показатели за растеж на компанията. Според оценките на списанието през 2020 г. компанията е предоставила право на своя главен изпълнителен директор да изкупи обратно акции, чиято текуща стойност е 13,3 млрд. долара, като Мъск е похарчил 2,3 млрд. долара за тяхното придобиване. По този начин доходът на генералния директор на Tesla за миналата година възлиза на 11 милиарда долара, десетки пъти по-висок от този на най-близките му конкуренти - Чед Ричисън, който оглавява Paycom, е спечелил 211 милиона долара миналата година, а състоянието на изпълнителния директор на „1Life Healthcare“ Амир Дан Рубин е попълнено само със 199 милиона долара. 

В същото време изданието отбелязва, че Мъск все още не може да превърне печалбата си от акции в реални пари, тъй като според условията на контракта той трябва да ги притежава най-малко пет години. Според условията на споразумението на компанията с главния изпълнителен директор, Мъск ще може да изкупи обратно 101,2 милиона акции, ако бъдат постигнати всички договорени цели, чиято стойност в момента е 67,9 милиарда долара.

Според последните данни на Forbes, в момента Мъск е вторият най-богат човек в света. Със състоянието си от 164,4 милиарда долара той е на второ място след основателя на Amazon Джеф Безос (189,7 милиарда долара).

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още