Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Мъск разкри подробности за екологичния си конкурс

В надпреварата за наградата за 100 млн. долара да се вземат предвид както разходите, така и мащабируемостта

Мъск разкри подробности за екологичния си конкурс

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Технологичният предприемач и милиардер Илон Мъск обяви подробности за конкурса си за насърчаване на иновативни технологии в борбата срещу изменението на климата.

"В момента имаме само една планета", каза Мъск. Целта на така наречения търг "XPRIZE" е да се намери практично решение за отстраняване на 1000 тона CO2 от атмосферата всяка година. Участниците в състезанието ще трябва да разработят план за това как въглеродът може да бъде улавян и съхраняван за най-малко 100 години.

През януари Мъск заяви в Twitter, че ще дари награда в размер на 100 милиона долара за най-добрата технология, която може да улавя въглероден диоксид. 

Още по темата

„Трябва да се вземат предвид както разходите, така и мащабируемостта. Ще има ли достатъчно въглерод, за да има тегло и можем ли да си го позволим като цивилизация? Това са две важни неща“, каза сега Мъск във видеоклип в Twitter. Според организаторите подробности за правилата ще бъдат обявени в средата на май.

„Дори да има 0,1% шанс за бедствие - защо да поемаме този риск? Това е лудост!“, каза Мъск. Организаторите на състезанието твърдят, че това е най-голямата награда в историята и надпреварата трябва да продължи до 2025 г.

Улавянето и съхранението на въглеродния диоксид е важна технология за противодействие на изменението на климата и неговите последици като топене на ледници, тропически бури и наводнения. В допълнение към намаляването на емисиите на парникови газове учените смятат, че улавянето и съхранението също могат да помогнат да станем климатично неутрални до 2050 г.

Според PitchBook през 2020 г. компаниите са набрали над 336 млн. долара рисков капитал за премахване на въглеродния диоксид.

Междувременно ExxonMobil разработва съоръжение за съхранение под Мексиканския залив с публична подкрепа за абсорбиране на емисиите от американските нефтохимически заводи в Тексас.

Технологията обаче все още не е икономически жизнеспособна. Премахването на тон въглероден диоксид струва повече от 300 долара. За да го поставим в перспектива: Светът отделя парникови газове от порядъка на 50 милиарда тона въглероден диоксид всяка година. Смята се, че за постигане на целите за 2050 г. ще е необходим капацитет за съхранение от около 10 милиарда тона.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
2
 
3
be_google до: zelka007
преди 1 месец
Няма профилна снимка
и по-големи глупости сте писал! а дори не се стараете
0
 
4
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Подобна технология е неосъществима и депонирането за 100 години очевидно с надеждата че с времето ще се намери друго решение също няма смисъл. Решение си има но никой няма да го хареса - намаляване потреблението.
3
 
1
 
1
преди 1 месец
целта не е 1000 тона на година , а ..."За да спечелят голямата награда, екипите трябва да демонстрират работещо решение в мащаб от поне 1000 тона отстранени годишно; моделират разходите си в мащаб от 1 милион тона годишно; и показват път за постигане на мащаб на гигатони годишно в бъдеще.Всяко въглеродно отрицателно решение е допустимо: основано на природата, пряко улавяне на въздуха, океани, минерализация или каквото и да било друго, което постига нетни отрицателни емисии, трайно изолира CO2 и показва устойчив път за постигане на ниски разходи в мащаб на гигатон."велик ... а зануленият размразява тайгата за да прецака играта , и периодично изливат за ускоряване на процеса по неколко стотин хиляди тона нафта из реките там ...

Още от Новини
Малко известна компания стана третият по големина финтех "еднорог" в Европа