IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

News International плаща обезщетение от 2 млн. лири

Медийният концерн ще изплати парите на семейството на загиналото момиче, чиито телефон е бил подслушван от репортери

20:52 | 21.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Акционерите на News Corp. са съветвани да изгонят Мърдок след скандала с подслушването.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Акционерите на News Corp. са съветвани да изгонят Мърдок след скандала с подслушването. Снимка: Ройтерс

Британският клон на медийната империя News Corp на австралийския магнат Рупърт Мърдок се съгласи да изплати обезщетение в размер на 2 млн. лири (3,2 млн. долара) на семейството на убитата ученичка Мили Доулър, предаде Ройтерс.

„В съответствие с извънсъдебното споразумение компанията освен това ще даде 1 млн. лири за благотворителност на фондации, избрани от семейство Доулър и по този начин ще подчертае съжалението от случилото се със семейството“, заяви самият Мърдок. 

Принадлежащият към медийната империя на Мърдок телевизионен канал Sky News обяви през септември, че между предприемача и семейството ще има споразумение. До този момент обаче тази новина не беше официално потвърдена.

13-годишната британска ученичка Мили Доулър изчезна и бе открита мъртва през 2002 г. Журналисти от закрития вече таблоид News of the World хакнаха телефона на момичето. По-късно стана ясно, че репортери на вестника са прониквали и в телефоните на войници и жертви на престъпления. Очаква се скандалът с хакването на телефони да подхрани исканията на някои инвеститори за отстраняване на Рупърт Мърдок от ръководния пост.

Скандалът упражни силен натиск и върху британското правителство, особено след като стана ясно, че премиерът Дейвид Камерън е назначил бившия главен редактор на News of the World Анди Кулсън за директор „Връзки с обществеността“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още