Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Никой не спечели патентната битка на Apple и Qualcomm въпреки двете решения

Двете компании продължават спора си по редица въпроси

Никой не спечели патентната битка на Apple и Qualcomm въпреки двете решения

Снимка: Архив Ройтерс

Kомисията по международна търговия на САЩ произнесе две свои решения по дълго продължаващата патентна битка между Apple и Qualcomm.

В рамките на първия случай съдията установи, че Apple е нарушила патента за запазване на енергията на Qualcomm и обяви, че ще препоръча забрана  на някои по-стари модели iPhone.

При втория случай обаче решението, което беше обявено след приключването на борсовата сесия в САЩ, цялата комисия се произнесе срещу Qualcomm. Това е финалното решение по отделен, по-ранен случай за различен патент, пише Bloomberg.

Нито една от двете страни в крайна сметка не спечели. Но Apple се измъкна от сериозни главоболия при втория случай. Компанията избегна забрана на вноса, която щеше да засегне голяма част от смартфоните ѝ, произведени в Китай, включително iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 9 Plus и намаления iPhone X.

Влиянието на първото дело е по-малко. То покрива само iPhone 7 и iPhone 7 Plus. Финалното решение от цялата комисия няма да бъде взето до края на третото тримесечие.

Още по темата

Тези решения вероятно няма да доближат Apple до започването на преговори за сключване на споразумение с Qualcomm. Други спорове между двете компании все още продължават, макар и да се развиват бавно.

Американската служба за патенти и търговски марки се съгласи да разгледа валидността на патентите на Qualcomm във връзка с проблемите с Apple и ще вземе решение в рамките на година.

Търговската комисия пък ще произнесе финалното си решение преди това. Следващата голяма битка ще се състои в Сан Диего през април. Там Apple и нейните поддоставчици ще коментират как Qualcomm е нарушила задължението си да издава лицензи за важни за индустрията патенти при честни условия. Qualcomm ще оспори с твърдения, че производителите са нарушили договорните си обещания да плащат отчисления.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria

гледано: 3017   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Microsoft плаща 25 млн. долара за извънсъдебни споразумения по обвинения в корупция