IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nintendo донесе двойно разочарование на инвеститорите

Няма да видим новата конзола на компанията толкова скоро, колкото очаквахме

16:02 | 25.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Nintendo донесе двойно разочарование на инвеститорите. Компанията даде прогноза за печалбата си, която се оказа доста по-ниска от очакваното от анализаторите, и подсказа, че няма да представи дългоочаквания нов модел на конзолата Switch на събитие през юни, пише Bloomberg.

Оперативната печалба на компанията е достигнала 29,7 млрд. йени (266 млн. долара) за трите месеца, завършили през март, спрямо 26 млрд. йени средна прогноза на анализаторите. За текущата фискална година оперативната печалба ще бъде 260 млрд. йени, или под 350,2 млрд. йени, колкото бяха очаквани.

През тази година акциите на компанията записаха ръст на цената си благодарение на оптимизма, че по-евтината версия на Switch, по-силна серия от игри и потенциалното навлизане на китайския пазар ще помогнат на производителя да преодолее грешките си от миналата година и ще разширят потребителската ѝ база отвъд запалените фенове.

Но президентът Шунтаро Фурукава попари тези очаквания след обявяването на финансовите резултати, посочвайки, че стартът на работата в Китай няма да се случи скоро и няма планове за представянето на новата Switch на Electronic Entertainment Expo в САЩ.

Компанията очаква да продаде 18 млн. конзоли Switch през текущата година, в сравнение с прогнозите на анализаторите за 18,5 млн. Тя продаде 17 млн. бройки миналата година, под прогнозата за 17,5 млн. Анализаторите са включили възможността за по-евтина конзола в прогнозите си.

Книжата на Nintendo повишиха стойността си с 32 на сто тази година, преди излизането на резултатите, в сравнение с ръст от 8,4% на индекса Topix. Компанията обяви, че ще плати дивиден от 640 йени, което е над прогнозата за 520 йени.

През миналата фискална година Nintendo е продала 119 млн. софтуерни копия, т.е. под очакваните 121 млн. Компанията очаква да продаде 125 млн. през текущия период, също разочароващ показател, на фона на очакванията за 161 млн.

Консервативната прогноза за продажбите на игри, които са основен източник на печалба за Nintendo, изненада анализаторите.

Приходите от мобилни игри са нараснали с 24% през последното тримесечие спрямо година по-рано до 12,7 млрд. йени. Nintendo планира да пусне две нови мобилни игри това лято: “Dr. Mario World” и “Mario Kart Tour”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още