IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia продаде фабриката си в Клуж на De'Longhi

Заводът ще бъде използван от италианската компания като платформа за търговията с Близкия Изток и Европа

09:34 | 26.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Nokia продаде фабриката си в Клуж на De'Longhi

Финландският технологичен производител Nokia продаде своята фабрика в румънския град Клуж, предава местната агенция Mediafax. Според информацията на агенцията купувач е италианският производител на кафе автомати De'Longhi. Цена за сделката двете компании не назовават.

De'Longhi има намерение да закупи различни производствени фабрики, за да се разшири по този начин в чужбина, предава още Mediafax. Заводът в Клуж ще бъде ползван за платформа за търговията с Близкия Изток и Европа. Сделката трябва да бъде завършена през първото тримесечие на годината, като тя подлежи на одобрение от румънската антимонополна комисия.

Според статията и китайският производител на мобилни телефони ZTE е бил заинтересован, също така индийският производител на лекарства Laboratories, както и Bosch. Nokia обаче е търсила „важен инвеститор, който има ясни планове за ръст и ще създаде работни места в близко бъдеще“, цитира Mediafax старши вицепрезидента на Nokia Робърт Андерсън.

В края на септември 2011 г. стана ясно, до края на годината Nokia ще затвори фабриката си в Клуж. Засегнати са около 2200 служители. Други 1300 служители на компанията ще бъдат съкратени като част от промените в нейните подразделения за местоположение и маркетинг, засягайки директно два офиса – в Германия (Бон) и САЩ (Малвен).

В средата на ноември румънските митници запорираха фабриката. Това е била превантивна мярка, след като проверка установила, че Nokia не е платила мита в размер на 10 млн. долара, обясниха властите в Букурещ.

Според румънските власти по незаконен начин Nokia е получила освобождаване от мито при внос на части от Китай, Тайван и САЩ, обяснява директорът на митницата Виорел Команита. Финландците са внесли готови части, като например зарядни устройства, но са ги декларирали незаконно като компоненти. Според европейското право освободени от мита са само компоненти, които ще се използват за производство в страна от Европейския съюз, но не и готови части.

Дали Nokia е погасила задълженията си към държавата, остана неясно. Според медийни публикации е намерено приемливо и за двете страни решение. Властите отмениха конфискацията в началото на декември. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още