Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Очакваната рекордна загуба на SoftBank засилва фокуса върху продажбата на активи

Компанията иска да набере 4,5 трлн. йени

Очакваната рекордна загуба на SoftBank засилва фокуса върху продажбата на активи

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Прогнозата на SoftBank Group, че ще отчете рекордна годишна загуба от 13 млрд. долара, повлечена надолу от нейния Vision Fund на стойност 100 млрд. долара,  отново насочва вниманието към планираните продажби на активи, които имат за цел да наберат капитал и да възстановят доверието в групата, предава Ройтерс.

Книжата на SoftBank понижиха стойността си с 4% днес, преди да се възстановят и да приключат търговията с 5% повишение. Това се случи, след като късно в понеделник компанията обяви, че очаква годишна загуба от 1,8 трлн. йени във Vision Fund, след като технологичните му залози не показват успех.

Още по темата

Катастрофалното представяне на фонда, на което главният изпълнителен директор Масайоши Сон заложи репутацията си, ще издърпат цялата група към най-голямата ѝ годишна загуба, подчертавайки нуждата от плана за набиране на 4,5 трлн. йени чрез продажбата на активи.

Въпреки че телекомът SoftBank Corp е смятан за потенциална цел, SoftBank зависи от неговите дивиденти за паричните си потоци, което оставя дела ѝ в Alibaba Group Holdings като най-вероятен за продажба или монетизация, твърди анализаторът на UBS Кей Такахаши.

Най-големият актив на SoftBank е 26-процентният ѝ дял в китайския лидер в електронната търговия. Той вече беше ползван като обезпечение за заемане на повече от 1 трлн. йени.

Сега делът в Alibaba може да бъде използван за набирането на 3 трлн. йени, пише Такахаши, заедно с ползването на дела в телекомуникационния оператор T-Mobile US, който тъкмо завърши сливането си със Sprint на SoftBank, като обезпечение за заеми.

Ръстът на цената на акциите на SoftBank следва коментарите от Японската агенция за кредитни рейтинги, която твърди, че влиянието на очакваната годишна загуба върху кредитния рейтинг на SoftBank е ограничено.

Vision Fund записа около 800 млрд. йени загуба за деветте месеца до декември.

SoftBank не е разкрила подробности за това кои от технологичните ѝ залози са допринесли повече за загубата ѝ за тримесечието до март. Именно тази практика отдавна дразни анализаторите и инвеститорите, които се оплакват, че конгломератър има непрозрачни счетоводни практики.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Мъск поздрави служителите на Tesla преди излизането на новия отчет на компанията