IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателят на Huawei: Поставени сме в ситуация на живот и смърт

Рън Джънфей посъветва служителите на компанията да се активизират и да работят по нови проекти

11:22 | 20.08.19 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Основателят на Huawei Technologies Рън Джънфей предупреди в писмо, изпратено до служителите, че компанията се намира в „момент на живот и смърт“ и посъветва недостатъчно активните служители да създадат „отряди“, за да опитат нови проекти. Работниците, които не успеят, ще получават намаление на заплатата на всеки няколко месеца и могат да загубят местата си, посочва милиардерът, цитиран от Bloomberg.

От май насам Huawei се намира в неудобна позиция – едновременно е утвърден в цял свят технологичен бранд, но и е и част от черния търговски списък на САЩ, който ѝ забранява да купува от американски доставчици. Въпреки серията от 90-дневни отсрочки, най-новата от които беше обявена вчера, несигурността, идваща от американските санкции, вече струва на компанията доста. Дори и Huawei да излезе от кризата, въздействието на проблемите това лято ще бъде широко и болезнено.

Най-директната загуба за Huawei е на международния пазар на смартфони. Вътрешни оценки на компанията сочат, че тя очаква да продаде с 60 млн. броя по-малко смартфони през 2019 г., отколкото би имала без санкциите от страна на САЩ.

През 2018 г. Huawei увеличи приходите от мобилните си продажби с 34% до 206 млн. долара, сочат данни на IDC. През първото тримесечие на 2019 г. темпът се е ускорил до 50%, докато конкурентите Samsung Electronics и Apple се сблъскаха със свиване на продажбите. До второто тримесечие, което отчасти беше засегнато от американските санкции, растежът на Huawei беше свит до 8,3%.

След като успешно навлезе на европейския мобилен пазар, Huawei беше напът да се превърне в най-големия производител на смартфони в света, но загубата на Android и свързаната с него екосистема на App Store направи устройствата на компанията непривлекателни извън Китай.

В бележката си Рън посочва, че служителите трябва да намерят начин да станат полезни.

„Те или ще формират „отряд командоси“ за проучването на нови проекти, в който случай ще бъдат повишени, ако се представят добре“, пише той. „Или могат да си намерят работа на вътрешния пазар. Ако не успеят да си намерят роля, заплатите им ще бъдат намалявани на всеки три месеца“, заяви Рън.

Според Huawei подразделението ѝ за потребителска електроника е неин двигател на растежа. То донесе 45% от приходите ѝ миналата година. Бизнесът, който включва продажбата на смартфони и други устройства, е от съществено значение за бъдещото здраве на Huawei, но понесе сериозен удар по репутацията след обвиненията и санкциите от страна на Съединените щати. Това няма да бъде поправено толкова бързо.

Същевременно Huawei загуби ужасно много време в опит да създаде потенциален заместител на Android. В зората на американската забрана, компанията премина на 24-часови работни дни, като над 10 хил. работници поеха общо три смени в три от офисите ѝ, за да се опитат да елиминират нуждата от ползването на американски софтуер. Този месец компанията пуска HarmonyOS, за да демонстрира, че може да предложи собствена операционна система, макар че малцина са убедени, че предлага адекватен заместник на разработката на Google.

По-трудно измеримо, но все пак значително, ще бъде изтичането на таланти, с което се сблъсква Huawei откакто глобалната ѝ репутация беше накърнена. Тенденцията е свързана и с преумората от усилията за възстановяване. Гигантът сви работната си сила в отговор на новите условия, в които се наложи да оперира.

Рън пише, че приоритетите на компанията са служителите да работят добре, а ръководството „да насърчава изключителните служители възможно най-скоро и да влива свежа кръв в организацията“.

В коментар за новата отсрочка, която Huawei получи от САЩ, министърът на търговията Уилбър Рос заяви, че някои американски телекоми са „зависими“ от технологиите на Huawei и имат нужда от време, за да се справят с това. Макар властите във Вашингтон да дават на Huawei още възможности да си поеме въздух, ситуацията около компанията все още е много несигурна, както посочва нейният основател.

Без американската търговска намеса Huawei имаше шанса да отнеме короната на Samsung и да се превърне в най-големия производител на смартфони в света, както и да извлече повече ползи от водещата си позиция на пазара на 5G технологии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
Valentin13
преди 4 години
те вече го правят, не забеляза ли. само с тази разлика - забравили са да си разкопчаят дюкяните...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 0
Solar Power
преди 4 години
До 888: Какво те тревожи това. Не искат тези от Хонконг да са китайци и това е. И македонците не искат да са българи тяхна си работа. Какво да правим и ние пикахме 2 пъти там и накрая се осрахме :)Нека хората бъдат каквито искат ако ще и от марс.Надявам се ме разбра какво имам в предвид с осирането .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 6
888
преди 4 години
Никаква кръв няма да се лее - само да се изпикаят по веднъж на континента китайците и пожара на острова ще огасне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 4
Valentin13
преди 4 години
ох, да ти имам оптимизма на тебе. толкова кръв ще се лее там..гледай Русия и умножавай по 3.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 6
ABBA
преди 4 години
Искаш да кажеш хонконгците, развяващи на протестите американски и чат-пат английски знамена.И нито едно китайско.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 4 години
Не се главоболи, хонконгците ще вкарат хибридния човек в правия път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 9
Valentin13
преди 4 години
ми така става, като измислихте хибридния човек - комунистически капиталист или капиталистическия комунист.светът е направен по друг начинрестарт и отново!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 4
melon
преди 4 години
Бачкайте по 24 часа, за да сме яз и другарете от ККП мултимилиардери, а не прости милиардери...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 4
Solar Power
преди 4 години
Хуявей, оставете бизнес и за другите. Нека има поне 10 добри бранда които да се произвеждат в различни страни (НЕ САМО Китай). А защо не и в България ? Китайците прецакват реално целия свят. И да САЩ нямат 5Г технология и се радвам,че ще я купят от Европа :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 7
ABBA
преди 4 години
Споко ве,другаря Си всяка година около 100 човека разстрелва публично и го показват.Това от висшите кръгове за корупция и предателство.Ако слушкате, определено ще оцелеете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още