Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Отчетът на IBM подсказва за едно по-светло бъдеще за компанията

Придобиването на Red Hat може да помогне на технологичния гигант да се завърне трайно към растежа

Отчетът на IBM подсказва за едно по-светло бъдеще за компанията

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Софтуерният лидер International Business Machines отчете леко увеличение на тримесечните приходи, слагайки край на спада им. Освен това даде първи индикации, че придобиването на гиганта за софтуер с отворен код Red Hat под ръководството на главния изпълнителен директор Джини Ромети може да помогне за преобръщане представянето на компанията, пише Wall Street Journal.

IBM обяви, че приходите ѝ за четвъртото тримесечие са нараснали с 0,1% до 21,78 млрд. долара след пет поредни тримесечия спадове на годишна база.

Коригираната печалба на акция се е свила с около 3 на сто до 4,71 долара, но се оказа над прогнозата на анализаторите, анкетирани от FactSet. Коригираната нетна печалба е спаднала с около 5% до 4,2 млрд. долара.

Увеличаването на приходите на IBM е една от трудните задачи пред Ромети, откакто тя пое ръководния пост през 2012 г. Тримесечните приходи спадаха през първите няколко години на нейното управление, докато потребителите променяха приоритетите си, а IBM отговаряше твърде бавно на тези предизвикателства. За кратко IBM се справи с този спад през 2017 и 2018 г., но след това отново пое надолу.

Още по темата

IBM бавно тръгна по пътя към облачните услуги, но те записаха силен ръст през последното десетилетие, носейки голям скок на печалбата на пазарните лидери Amazon.com и Microsoft.

Придобиването на Red Hat, най-мащабното в 108-годишната история на IBM, представлява голям залог за Ромети в опитите ѝ да върне компанията към растежа. Изпълнителният директор твърди, че Red Hat ще помогне на IBM да стане лидер, когато пазарът се развие до т.нар. хибридни облаци.

IBM твърди, че четвъртото тримесечие е било най-силното ѝ до момента, когато става дума за облачни услуги, с 21% ръст до 6,8 млрд. долара приходи. Amazon и Microsoft все още се радват на по-големи ръстове, макар че се различават по видовете облачни услуги, които предлагат и по начина, по който изчисляват приходите си.

IBM даде положителна прогноза за бизнеса си за тази година. Коригираната печалба на акция за годината трябва да достигне поне 13,35 долара, от 12,81 долара през 2019 г. Това се оказа над очакванията на анализаторите.

В резултат от новините стойността на книжата на IBM се повиши с 3,5%.

Компанията не дава прогнози за приходи, но Ромети заяви, че сумата ще продължи да расте. По думите ѝ IBM се насочва към „стабилен растеж на приходите през 2020 г.“.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Технологиите като възможност за оптимизиране на бизнеса