IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Panasonic затваря завода си в Пекин

Компанията се насочва към продукти с по-висок марж на печалба

10:15 | 27.08.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Японският гигант в електрониката Panasonic обяви в четвъртък, че ще спре да произвежда литиево-йонни батерии в завода си в Пекин този месец, съкращавайки 1300 работни места. Ходът е част от опитите на компанията да се фокусира върху продукти с по-висок марж на печалба, като батериите за електрически автомобили, предава Ройтерс.

Заводът, който съществува от 15 години, произвежда батерии за обикновени мобилни телефони и дигитални камери. През последните години обаче те биват изместени от набиращите популярност смартфони.

“Глобалният пазар на тези продукти се свива”, заяви говорителят на Panasonic Яйои Уатанабе, добавяйки, че затварянето на завода е по-скоро глобална технологична тенденция, а не е резултат от последните сътресения в Китай. Служителите са били информирани за затварянето в края на юли.

Финландската компания Nokia, която продаде своя бизнес с мобилни устройства на Microsoft през 2014 г., беше основният клиент на завода, твърдят от Nikkei.

Panasonic пое завода от Sanyo Electric, водещ производител на литиево-йонни батерии и слънчеви панели. Сделката за придобиването беше сключена през 2010 г. Тя не успя да донесе очаквания растеж заради конкуренцията от страна на южнокорейските производители, твърдят анализатори, а след това японската фирма продаде част от операциите на Sanyo.

Затварянето на фабриката идва в момент, в който Panasonic се преструктурира и се опитва да се фокусира върху батериите за електрически автомобили и енергоспестяващи системи за дома, а не толкова върху потребителската електроника, включваща плазмени телевизори и смартфони. В последните два сегмента тя е изправена пред ожесточена конкуренция от страна на азиатските играчи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още